Björn Bernhardsson och Eleni Tsakiris fick i uppdrag att fixa mat som lämpar sig för utflykten. De valde att göra en kycklingsallad, med jordgubbar, som en extra sommartouch.
Björn Bernhardsson och Eleni Tsakiris fick i uppdrag att fixa mat som lämpar sig för utflykten. De valde att göra en kycklingsallad, med jordgubbar, som en extra sommartouch.

Laga nyttig mat utan extrema dieter

Sportreportage

Deras bestämda åsikt är att man ska unna sig på  semestern.
Men unna sig måste inte betyda dubbla portioner pommes frites eller den gräddigaste glassen.
Det tycker Björn Bernhardsson och Eleni Tsakiris, som tipsar om nyttigare alternativ.

Det är två tillfällen på året när kunderna på gymmet kommer tillbaka med extrakilon de gärna hade varit utan. Efter jul och efter semestern.
– Två kilo extra spelar väl inte så stor roll, men det behöver inte bli fem, säger Björn.
Vi har kommit fram till den del i den här serien som handlar om vad du äter för att få ut maximalt av din träning.
Jobbet som personlig tränare innebär inte bara att Björn lägger upp träningsschema, utan också ger råd om kosten. Ett område han brinner extra för.
Sambon Eleni har ägnat många timmar åt att hänga över mammas axel i köket, och med en pappa som är grek inspireras hon mycket av det grekiska köket.
Hamburgare inte onyttigt
När vi sitter vid deras köksbord i lägenheten i Lerum tar deras tips för sommarmaten aldrig slut. Och de slår ihjäl en del myter, som garanterat får en och annan grillälskare att nöjt höja på ögonbrynen.
– Ta en extra köttbit, minska på pommes frites och sås och ät mer sallad och grönsaker, är Björns tips.
– Det är en missuppfattning att hamburgare är onyttigt. Folk tänker automatiskt på McDonald´s. En nötfärsburgare är bland det bästa du kan äta, tycker han.
Brödet då?
– Om du skippar pommes frites och äter två hamburgare med bröd så är det ingen fara. Sen beror det mycket på vad du har på, du behöver inte ha en halv tub hamburgerdressing, säger Björn.
– Det bästa är att göra din egen dressing, till exempel på lättyoghurt, tillägger Eleni.
Uteslut inte kolhydrater
Många av dagens populära dieter går ut på att begränsa, och i extrema fall till och med utesluta, kolhydrater. Något som Björn och Eleni dock inte rekommenderar.
–  Du kan minska mängden kolhydrater om du samtidigt äter mer protein och grönsaker. Men om du ska träna eller på något annat sätt prestera så behöver du kolhydrater, och hjärnan behöver det, säger Björn.  
Till desserten föreslår de frukt, bär och melon, och att byta gräddglass mot yoghurtglass eller sorbet. Vilket också är ett bra alternativ i kiosken.
Njut måttligt
– Många står och väljer och vet inte att sorbet eller en isglass kanske bara innehåller en femte-del av kalorierna jämfört med den andra glassen de funderar på, säger Björn.  
När det gäller efterrätterna har Eleni ett ännu hälsosammare förslag.
– Uteslut glassen eller grädden helt och ät yoghurt, smaksatt kesella och sommarbär. Det är jättegott.
Samtidigt vill varken hon eller Björn komma med för vassa pekpinnar.
– Man ska unna sig, men det går att njuta måttligt, säger Eleni.

Björn och Elenis kycklingsallad

(4 portioner)
2 kycklingbröst
1/2 knippe romansallad
1 färsk rödlök
10-12 cocktailtomater
5-6 champinjoner
1 näve valnötter
1 pkt sockerärtor
8-10 rädisor. (gillar man inte den starka smaken kan man koka dem 1-2 minuter i bitar tills de är lite ljusrosa)

Vinegrette
1 msk honung
1,5 msk vinäger (vitvin/rödvin)
1,5 msk olivolja
salt + peppar
Gör så här:
Blanda vinäger, honung, salt och peppar i en kopp. Går även att blanda i löken här för smakens skull. Låt stå ett tag. Häll olivoljan på salladen och tillsätt vinägern när den ska serveras eller innan du går hemifrån.
Fler tips på recept och träning: www.fitnessguru.se/bernhardsson

veckansluncher