decb07b47e3f866a064bdcb7c33b735a-pv_web.jpg

Rycks upp från tryggheten

Tollered

De flesta av killarna på Tollebo HVB har bott där sedan de flydde till Sverige 2015.
Nu säger kommunen upp avtalet med boendet – utan att fråga de boende vad de vill eller ange orsak till ägarna.

Tollebo, före detta Tollereds Hotell, har sedan 2015 varit ett boende för ungdomar som har flytt till Sverige utan sina föräldrar. Efter att inledningsvis har drivits kommunalt drivs det sedan augusti 2016 i privat regi. Nu har dock kommunen valt att avsluta avtalet.

Det innebär att de åtta boende, som i de flesta fall har bott där sedan de kom till Sverige, måste flytta.

En av killarna var kvar hemma när de andra hade gått till skolan eftersom han skulle till Migrationsverket för en intervju. Han ville gärna uttala sig.

Hur tycker du att det är att bo här?

– Det är jättebra. Vi vill inte att Tollebo stängs, vi vill bo kvar, svarar han och fortsätter:

– Vi undrar varför vi måste flytta.

Undrande

Även ungdomarnas gode män ställer sig frågande. Britta Dahlberg är god man till två av killarna.

– De har trivts väl. Båda har utvecklats oerhört mycket under tiden de har bott där. Och båda vill bo kvar, säger hon.

Men det får de alltså inte.

– En av mina pojkar har, efter att boendet hade berättat för honom, fått information om flytten av en socialsekreterare. Den andra har inte fått någon information alls av kommunen. Det är ingen som har frågat dem vad de vill, säger Britta Dahlberg och fortsätter upprört:

– Om det hade handlat om svenska barn så hade det inte gått till så här, det hade varit en radikal förändring i agerandet. Det är en tydlig skillnad i hur barn och barn behandlas.

Hon undrar varför kommunen har valt att riva upp något som fungerar så väl och konstaterar att ungdomarna är i stort behov av den trygghet de kan få.

– En av mina pojkar ska börja gymnasiet, och bara skolvalet är en stor sak för de flesta. Han har så mycket annat som är jobbigt att tänka på, som asylprocessen. Och nu ska han dessutom tvingas flytta.

Ewa Lindhé Ohlsson är också god man till en av ungdomarna.

– Det är så otroligt sorgligt att de inte får bo kvar, det är ett fantastiskt boende som har blivit ett riktigt hem för killarna. Personalen har skapat en familjekänsla, säger hon.

Inrådan

Enligt hennes vetskap har ingen av de boende fått frågan om de ville bo kvar på Tollebo eller flytta.

– De kunde inte välja att bo kvar. Det finns så mycket fördelar och trygghet med detta boende. Varför flyttar man på killarna nu när de är mitt i asylprocessen? undrar hon.

Boendet gick över till att drivas i privat regi på inrådan av kommunens personal.

– Redan 2014 fick vi frågan om vi ville hyra ut vår fastighet till kommunen för asylboende. Men efter besiktning tyckte kommunen att fastigheten var för stor, och vi kände själva att vi inte var mogna för uppgiften, säger Elisabeth Ödman, som driver Tollebo, och fortsätter:

– När frågan kom igen 2015, och vi förstod att kommunen var i ett krisläge, såg vi att vi kunde göra en social insats som också var ekonomiskt möjlig. Vi såg också en möjlighet att jobba med bra integration och skapa arbetstillfällen för kommuninvånare.

Besviken

Idag är hon dock besviken på kommunens tjänstemän.

– Vi får inte möjlighet att driva en väl fungerande verksamhet vidare. Vi har inte ens blivit tillfrågade om hur ett framtida avtal skulle kunna se ut, och inte heller diskuterat vilka humanitära konsekvenser det skulle få om samarbetet avslutas nu, säger hon och fortsätter:

– Vi har fått veta att kommunen inte vill förlänga avtalet, men vet inte varför. Vi har ställt frågan till ansvariga tjänstemän och politiker men har inte fått vare sig svar eller förklaring.

Hon tycker att det finns flera problem med kommunens agerande.

– Det handlar främst om att man totalt ignorerar barns känslor och uttryckta önskemål.

– Sedan handlar det också om hur jag känner mig behandlad som företagare.  Att företagsklimatet i kommunen behöver förbättras har varit känt sen länge. Att fortsätta att investera i integration och samtidigt skapa ett gynnsammare företagsklimat skulle ge kommunen stora fördelar framöver.

– Jag tror inte att kommunen kan ha framgång i integrationsarbetet om inte privata företag och ideella krafter får utrymme. Vårt företag är gärna med och bidrar till detta.

33 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Jag tänker inte ens kommentera ovan kommentarer då det enda som belyses är ungdomarnas härkomst och om de ska få vara här eller ej. Jag vill istället vända mot en annan parameter.

  Jag träffar dessa ungdomar dagligen i mitt jobb på deras skola. Det är studiemotiverade ungdomar som utvecklats mycket på den korta tid de varit i Sverige. Ungdomarna känner en trygghet på Tollebo. De känner sig sedda och som en ungdom uttryckte häromdagen ”det är min andra familj”.

  I augusti ska ungdomarna börja på gymnasiet. Alla som provat det eller upplevt det genom egna eller andras barn vet att övergången är en stor förändring i livet. Att i samma veva slitas upp ur den lilla trygghet som finns tillsammans med att leva i en oviss bild av sin framtid genom migrationsprocessen, det kan ju göra vem som helst otrygg.

  Det här handlar inte om varifrån du kommer, om du har uppehållstillstånd eller ej. Det handlar om människor, som så länge ingen annan ålder beslutas är barn under 18 år. Barn som ska behandlas utifrån Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna!

 2. Nu har vi tillsammans personal och ledning på Tollebo jobbat med god integration från dag ett. Det är fantastiskt att se dessa killars utveckling på den korta tiden. För alla er som har frågor och synpunkter på vår verksamhet välkomnar jag att hör av er så kan vi visa hur vi jobbar och kanske kan du få svar på en del av de frågor som gör dig så upprörd. Elisabeth Tollebo

  • Du missförstår, eller så vill du inte förstå.
   Vi hyser inget tvivel att ni gör ett bra jobb.
   Poängen är två.
   Vi har inte råd.

   Att byta boende kan inte vara svårt för människor som ” flytt från krig, död mm”, det blir ju bara patetisk med ett sånt argument.

   Ni vill ha den kvar av personliga skäl, ni gillar dem, de gillar er. Fine, men varför ska vi betala för det?

   Våra skattepengar ska gå till våra medborgare, de som byggt landet och nu inte har råd med de saker ekonomiska migranter får.
   Det är och förblir fel oavsett om ni är duktiga eller inte, där är klon.

   • Att flytta igen från en trygg tillvaro är precis det som är poängen. Att få ett trauma ovanpå de trauman de redan har ( vet att det är svårt att förstå detta om man inte varit nära det) är just det vi vänder oss emot. Att kunna driva ett boende oavsett vilket behov de boende har kostar pengar oavsett det är kommunalt eller inte. I vårt fall är det inte det ekonomiska som nu står i fokus utan killarna. Förstår att det är svårt att ta in men så är fallet. Jag kan dock inte driva det gratis eftersom myndigheter oxå kräver personal dygnet runt.

    • . Jag skrev ju tydligt att ni gillar dom och de er och du svarar:att det är svårt att ta’in att det inte handlar om det ekonomiska.(sic)?

     Varifran tycker du pengarna till er ska tas ifrån? Skola, eller vård? Svårare än då att det inte.

     • Om ”dina”ungar flyttar så sparar kommunen pengar. Pengar som då går till skola eller vård.

      Ni erhåller vad jag förstår runt 5 -8’miljoner/ år för de verksamhet på 8 ungar.

      De pengar skulle räcka till 10 förskollärare tex, eller 12 vårdpersonal på Höjden.

      Pengar mot pengar. Behov mot behov.
      Så enkelt att det.
      Jag föredrar som du vet att svenska skattepengar går till svenska medborgare i första hand. Det är galenskap att ge bort den tyll ekonomiska migranter. ( säger inte att alla ”dina” barn är det, men 3% enligt FN är bara flyktingar resten ek.mig.)

 3. Läser i senaste numret av Fokus. I Norge samlas Arbeiderspartiet vid deras kongress under parollen ”En sträng och rättfärdig asylpolitik”. Nu fattar jag inte, Norge, så nära men ändå så långt borta från Sverige. Är hela Norge SD? Förstår inte hur våra folkvalda kan ha något samarbete med sådana som vi i Sverige sätter epitetet rasist på. Det enda ärliga för etablissemanget hade varit att försöka bygga en Trumpmur på gränsen mot Norge. Är det något land som har råd att bygga temporära bostäder så är det ju Norge men de verkar inte gå på resurssnacket. Blir nog många sverigehistorier i framtiden, vi blir nog utskrattade…

 4. @kristoffer.
  Jag håller med dig att dålig integration är problemet. Problemet med problemet är att det finns ingen möjlighet till motsatsen för 95% av gruppen.
  Det är och förblir en våt dröm, likt fred på jorden.
  Det är säkert ett bra hem Tollebo, men likväl för kostsamt , våra skattepengar inte gå till andra länders medborgare.

  • Jag har jobbat som fritidspedagog i 6 år, jobbat med barn och unga totalt i 13 år i skolan och på deras fritid och således träffat tusentals svenskfödda ungdomar i alla åldrar.

   En överväldigande majoritet av de flyktingbarn (som du säger att det är för dyrt att hjälpa och som du menar inte kommer att återföra någonting till Sverige) har en ambition till studier, framtiden, hälsa och livet som överträffar 90% av de jag träffat under mina 13 år.

   God integration är möjlig. Jag har sett sylvass kompetens och medmänsklighet göra under med traumatiserade och minst sagt nedbrutna barn – på ett år. Utvecklingen är slående.

   Så kom inte och säg att det inte går, för det gör det, men det krävs en vilja och en kompetens.

   Sätt Elisabeth Ödman som samordnare i ett integrationsråd så ska du se att kommunen skulle spara både tid och pengar.

   • Visst är god integration möjlig men som jag ser det, de åligger förespråkarna att övertyga de negativa då vår historia är ett enda stort misslyckande när det gäller integration. Att visa på ett bra exempel är inte samma sak som att helheten blir bra, man kan inte välja att bara kolla på de som vunnit på Lotto om det är ett bra sätt att tjäna pengar, totalt sett är det ingen framkomlig väg, det förstår även ett barn. När det gäller migration så gäller inte detta resonemang, här tycker man att det räcker med några lyckade exempel som argument för hur bra det blir. Hur är det med alla misslyckade exempel?

    • @kristoffer, nu uttryckte du dig rasistiskt.
     Du menar att dessa män är bättre än 90% av svenskarna på grund av att de inte är svenskar?

     Var jobbade du? Lerum? Alingsås?
     Eller betyder ditt ordval ” svenskfödda” en liten vink? Kortedala? Biskopsgården?

     Så av dessa tusentals ungar du mött under 13 år säg 3000 så är det endast 300 som matchar dessa nyanlända?
     2700 slashasar som nu inte har jobb eller utbildning? Lerumsungdomar?

     Efter 15 år har endast 35 % egenförsörjning av dessa.
     Svenskar ligger på runt 80% tror jag.
     Arbetslösheten bland invandrare är över 50%. Svenskar 4%.
     Tänk att en samling debila svenskar ändå lyckas. Dina nyanlanda kommer att bli genier. Undra varför de aldrig lyckas i sina hemländer? Vädret kanske.

 5. Till de naiva som tror att invandring genererar pengar.
  A. Varför finns det ingen forskning på, det tror ni? (,Dra inte upp Sandviken rapporten, det st inte forskning, utan trams från aktivister)

  B. Varför måste Malmö få bidrag på 1/3 av sin budget? De har ju tagit emot flyktingar länge? Varför uppstår inte den utlovade vinsten tror ni?

  C. Varför drar man ner på investeringen i flyktingar om den nu är lönsam på sikt tror ni?

  D. Varför hänger inte andra länder på denna lysande ekonomiska plan om den är lönsam tror ni?

  Ni vet svaret. Den är inte lönsam , nu är det dags att dra upp huvudet ur sanden för det kommer bli fruktansvärt kostsamt ekonomiskt och socialt.

  Min tro är att vi faktiskt inte klarar det.
  Samhället de kommande 20 åren kommer att bli amerikanskt, med stora klassskillnader och lite gemensam vård, skola omsorg.
  Har du förberett dig?

  • Det som är lite fantastiskt är att de som värnar mest om de svaga är de som till stor del sett till att vi skapat ett nytt klassamhälle.

   • Så är det, när media och politiken dräneras på intellektuell kraft och ersätts av stupida element som inte kan räkna och inte förstår kausala samband och dessutom blundar för verkligheten och ersätter den med en tro som inte har grund i fakta

 6. Helt otroligt! Här har vi personer som får bostad, uppehälle och utbildning av naiva svenska skattebetalare under många, många år – i vissa fall på livstid. Och de gnäller för att de får byta mellan lokala, komfortabla bostäder någon enstaka gång! Vart är Sverige på väg?

 7. Som vanligt blir vi presenterade bilden av Sverige som inhumant och känslokallt av media, hur kan vi göra så här?
  Det finns en baksida på guldmedaljen vi fått i humanitär stormaktsmästerskapet som vi vunnit, speciellt i grenen ”ensamkommandeklassen”. Vad kostar det? Är några av våra styrande medvetna om vilka kostnader detta kommer generera i framtiden eller mörkar man bara? 100 miljoner i inkomst ett år kan lätt bli en kostnad på 100 miljoner nästa år när staten lämpar över ansvaret på Lerums kommun. Jag förstår inte att detta är en så kontroversiell fråga, i alla andra sammanhang så är det en självklar fråga, vad kostar det men inte när det gäller invandring. Var rakryggad och säg som det är, vi vill vara en humanitär stormakt och det är inte gratis, troligtvis kommer samhällsservice att försämras och skatten kanske höjas men vi tycker det är värt det. Undra hur mandaten skulle fördelas om våra politiker spelat med öppna kort? Glöm inte att den initiala kostnaden för mottagningen nästan är lika stor som polis, rättsväsende och försvar TILLSAMMANS.

 8. Hela systemet är ju så sjukt – att i stort sett vuxna personer som saknar egentligt skyddsbehov ska få ”asyl” om de lyckas övertyga om att de är ”barn”. Och detta har utnyttjats framförallt av afghaner/hazarer som velat höja sin levnadsstandard. De har kostat enorma belopp för Sverige, samtidigt som det saknas pengar inom vård och omsorg för våra egna landsmän. Jag lägger hellre pengar på verkligt behövande som gamla sjuka svenskar än unga friska afghanska män. Sen är det så löjligt med allt snyft i media kring återvändandet av dem som fått avslag. Hittills finns inga som helst belägg för att någon afghan/hazar har råkat illa ut efter att de återsänts till Afghanistan.

  • Ett problem jag ofta stöter på är att folk tar för givet att alla afghanska barn som kommit hit är vuxna män. Det är lätt att bilda sig uppfattningar när man sitter hemma. Lätt att göra när man inte träffar några av dem. Svårare att göra ifall man faktiskt träffat dem.

   Jag tror också att det finns de som ljuger om sin ålder, men om det är det vi grundar antagandet om att alla/majoriteten/många är ”vuxna personer som saknar egentligt skyddsbehov ska få ”asyl” om de lyckas övertyga om att de är ”barn”” så tror jag vi än en gång skall ta damma av skorna och gå ut och skapa oss en riktig uppfattning.

   • Jag ser dem på stan och de är uppenbart inga barn. De är inte så pass unga att de inte kan ta vara på sig själva, åtminstone kunde de ta sig ända till Sverige på egen hand. När man läser intervjuer med dessa ensamkommande afghaner står det klart att de sällan flyr personlig förföljelse, utan det är ett bättre liv de söker. De är välfärdsturister. Som sagt, jag skulle hellre lägga de pengar som de kostar på äldre och sjuka svenskar.

 9. ”Att fortsätta att investera i integration och samtidigt skapa ett gynnsammare företagsklimat”

  Elisabeth att leva på skattebetalarnas pengar skapar INTE ett gynsamt foretagsklimat.

  De pengar dina ”pojkar” kostar tas sjalvklart från mina döttrars och mina föräldrars pengar.(skola, vård,aldrevård)

  Att lägga 110 miljoner på dina pojkar svider rejält för våra svenska barn och vuxna.

  • Du är väl rolig du. På vilket sätt förbättras dina barns situation av att några andra barn rycks upp ur den lilla trygghet de har? Försök lyfta blicken lite och håll dig till ämnet, vilket i detta fallet är kommunens hantering av de ungdomar som de enligt lag har en skyldighet att ta hand om på ett rimligt sätt.
   Förstår inte heller kommentaren om ”att leva på skattebetalarnas pengar” och företagsklimatet. Menar du att alla företag som får betalt av staten för tjänster de utför inte tillför något för välståndet i det här landet?

   • Om du tar 200 miljoner ur skattkistan, den gemensamma, så saknas det 200 miljoner.
    Då kan man inte anställa x lärare.
    eller sänka skatten.

    Nu försvinner en stor del pengarna till vård av vuxna ekonomiska migranter, som kommer att för all framtid att kosta Z miljarder av våra skattepengar.

    Klart innehavarna av boendet gråter över uteblivna pengar.

    Kanske vi ska låta företagaren tar ansvar för sin investering själv.. Hon tror ju på vinst verkar det som.
    Om så, hade det varit ok.

    • ”Humla”. Om integrationen är effektiv och fungerar bra (vilket arbetet på Tollebo är ett mycket bra exempel på – det bästa i kommunen) så får ju samhället tillbaka pengar i hela dessa barns resterande liv, i form av skatt och arbetskraft. Är det inte klokt om man nu försöker tänka politiskt att också tänka långsiktigt?

     Innehavarna av boendet gråter inte över uteblivna pengar. En av pojkarna som bor där, snart två av dem, får Tollebo inga pengar för. Är inte det ett bevis på att ”företagaren som tror på vinst” har ett annat fokus än vinst?

     Jag tror att om vi när en önskan om att förstå verkligheten så är det klokt att våga nyansera sin bild av den. Annars finns ju inget syfte att diskutera.

     • Siffran för ensamkommande afghaner i arbete eller studier ligger väl på ca 60%, om jag minns rätt. Övriga lär ju inte vara någon vinst. En alltför stor av dessa är dessutom kriminella, vilket tär enormt på samhällets resurser. Googla ”rökheroin och afghaner”…

     • Och om de lyckas få hit sina föräldrar, kommer dessa sannolikt vara för gamla för att lära sig svenska och hamna i sysselsättning. Den kostnaden måste tas med.

     • @kristoffer
      ” så får ju samhället tillbaka pengar i hela dessa barns resterande liv, i form av skatt och arbetskraft. Är det inte klokt om man nu försöker tänka politiskt att också tänka långsiktigt?”

      Förlåt om jag avfärdar dina drömska tankar, men de är bara en dröm.
      Inga undersökningar, forskning eller statistik visar på detta.
      SCB har siffror på att 35% av invandrare är självförsörjande efter 15 år, sedan ökar siffran inte nämnvärt.

      Dessa afganer kommer med stor sannolikhet att ligga ännu lägre.

      De kommer inte att bidra, som grupp betraktat, med någon som helst ekonomiska medel till vårt gemensamma. När de sedan går i pension belastar det de systemet ännu mer. Redan idag kostar dessa män per år som driften av två högstadieskolor i Lerums kommun.
      Tänk vad gott det hade gjort våra elever med 180 nya lärare.

      Om de, som genom ett mirakel, lär sig svenska som en svensk, skaffar sig en utbildningsgrad som en svensk och genererar fru och barn med samma egenskaper, så är det just ett mirakel.

      Men ärligt talat tror du på det själv?
      Skulle du själv lyckas lika bra som en japan om du flyttade till Japan som 25 åring? Nej, du vet du.

      Alltså en enorm kostnad blir det.

      Och dessutom lyckas de otacksamma gnälla på att de har kommit hit och fått allt gratis, boende, mat, utbildning över en flytt så förstår man hur illa ställt det är.

      Snart gnälls det på något annat.
      Var är tacksamheten? Ödmjukheten? Viljan att ge tillbaka?
      Att ta emot har bra.
      Att gnälla gått bra.

     • Ni sätter ju själva ord på problemet: Dålig integration är dåligt för Sverige. Det, av kommunens tre boenden, som producerar lyckad integration, vars barn anammat bra värderingar och som mer än allt annat vill studera vidare på högskola, jobba och bidra till det svenska samhället, det boendet skall man stänga ner och låta barnen packas ihop i ett där personalen inte ens känner igen vem som bor där och inte. Jag håller med om att dålig integration är dåligt för Sverige. Det är skitdåligt att man vill flytta barn från det enda boende som uppvisar lyckade integrationsresultat. Att kommunen ljuger och säger att man baserar beslutet på individuella bedömningar, trots att några sådana inte ens har gjorts, är en skam.

 10. Blir väldigt upprörd över hur unga människor blir behandlade, men även för Elisabeth och hennes som familj som öppnat sitt egna hem, då de faktiskt bor på Tollebo. De har, tillsammans med sin personal, gjort en fantastisk insats för dessa unga pojkar. De som bott där har haft en lugn och harmonisk första tid i Sverige. Vad händer nu med dessa pojkar som behöver en fast tillvaro och integration med oss andra. Jag har själv varit där så jag vet att de rycks upp från tryggheten.

    • Nej, han har väl brutit mot tabut att kritisera den övergenerösa invandringspolitiken. Ni invandringsvurmare är ju närmast religiösa i denna fråga och har fått på hjärnan att lilla Sverige MÅSTE hjälpa alla som utnyttjar systemet. Det räcker nu, tycker en allt större del av svenskarna. Det finns bättre behövande i Sverige än dessa lyxasylanter som per person kostar horribla 2000 kronor per dygn!!

    • Nej det förstår jag; det är svårt att argumentera emot mitt påstående.
     Bortskämda barn är jobbiga när de bara vill ha mer och mer och ni lyckas dessutom gnälla över detta, när vi skattebetalare i kommunen betalar 110 miljoner per år för 180 st unga mäns frivilliga vistelse här.

     Jag har svårt att se de gamla i ansiktet när deras välfärd går till dessa män.
     Hur känner du det?
     För du förstår väl att denna kostnad tas från någon annans välfärd? Eller… Jag är tveksam om du inser det.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher