Anklagad byggare försvarar sig

Nyheter

– Jag är absolut inte den som försöker smita undan. Det säger Bertil Linansky, byggaren som anklagas för fuskbygge i Stålebo och sedan gått i konkurs.

– Det är fruktansvärt för mig att jag var tvungen att lägga ner firman, men jag hade inget annat val, fortsätter Bertil Linansky.

Han drev B Bygg och Bleck AB i 23 år. Den 13 september i år begärde han företaget i konkurs på grund av det stora skadeståndsanspråket som väntade från Anna och Robert Lindström i Stålebo och som de berättade om i förra veckans LT.
Linansky har gjort en större tillbyggnad på deras hus, men resultatet är inte bra. Det växer mögel på vinden och det har regnat in ordentligt ett par gånger.

Paret Lindström har besiktningsprotokoll på att det kostar 150.000 kronor att åtgärda gjorda fel och lika mycket att göra klart sådant som inte är gjort.
Ju längre tiden har gått, desto sämre har kontakten mellan Lindströms och Bertil Linansky blivit. De ger olika beskrivningar av hur allt har gått till.

Tvisten är i alla fall ett faktum, liksom att tillbyggnaden inte är helt klar och att det finns fel som behöver åtgärdas.

Men i stället för att ta strid i tingsrätten eller begära en så kallad överbesiktning begärde Linansky sin firma i konkurs. Det har fått Anna och Robert Lindström att känna sig både maktlösa och rättslösa. Den som driver ett aktiebolag har inte något personligt ansvar, juridiskt sett.

Bertil Linansky motiverar sitt ställningstagande med han har tappat sugen och att han har varit sjuk och periodvis legat på sjukhus.
– Jag är oerhört besviken. Jag tycker att jag har ställt upp, men de trodde ju inte att jag hade gjort sådant som jag har gjort, säger han och fortsätter:
– Det är missuppfattningar och ljug. Men det är ju konsumentlagen som gäller och kunden har alltid rätt.

En försäkring eller bankgaranti hade kunnat vara räddningen för beställaren i en sådan här situation. Men någon sådan säkerhet har inte Linansky haft.
– Jag har aldrig behövt det förut, säger han.

Men juristen Åke Rådberg, som varit med och utformat etiska regler för byggare på Sveriges Byggindustrier, anser att man alltid bör ha en säkerhet:
– Mycket olämpligt att hantera ett bygge för 750.000 kronor utan någon sorts säkerhet, säger han.

Bertil Linansky har nu registrerat in en enskild firma för att kunna fortsätta jobba. Där har han angivit snickeri som verksamhet, men till LT säger han att han ska skola om sig inom hantverkarområdet.
Stefan Samuelsson

stefan.samuelsson@lerumstidning.com

Läs också:
Byggtvisten leder till moderat time out

veckansluncher