Gösta Hallin är förtjust i den nya kameran. Foto: Ann-Charlotte Edgar.
Gösta Hallin är förtjust i den nya kameran. Foto: Ann-Charlotte Edgar.

Liten kamera kan rädda liv

Nyheter

Räddningstjänsten har fått tillökning. En tillökning som kan rädda liv, men också spara arbetstid. Det är en kamera med infraröd stråle, som i mörker registrerar allt som är varmt.

– Det här är en intelligent sak och jag är överlycklig att vi slutligen fick den, säger Gösta Hallin, som är den på räddningstjänsten som drivit frågan hetast.

– Kameran uppfanns för att hjälpa den amerikanska försvarsmakten att se i mörker, och på så sätt skjuta fienden. I dag används den till motsatsen, till att rädda liv.

Lerums räddningstjänst är en av de sista i landet att skaffa kameran. Den finns alltid med vid utryckningar och redan första gången den användes insåg man hur effektiv den är. Befinner man sig i ett becksvart rum visar displayen allt som är varmt i en vit färg.

– Att se en människa i ett mörkt rum är alltså inga problem, konstaterar Gösta Hallin.
– Inte heller att se om det finns glöd kvar efter en brand. Tidigare hade vi bevakning flera timmar efter en brand, men nu vet vi med säkerhet när den verkligen är släckt.

Senast kameran användes var vid branden i Ica Hallsås. Genom att scanna av hela affären, var räddningstjänsten säker på att det inte pyrde någonstans.
Men reglerna för att få använda kameran är fortfarande stränga. Alla som ska använda den får gå igenom en utbildning, samt får skriva på ett papper som skickas till militären i USA, så att de vet att kameran inte används i syfte att döda.

Gösta berättar att de för några år sedan lånade en kamera från Göteborg, då en pyroman tänt på i Skallsjö kyrka.
– Med kamerans hjälp hittade vi en glöd i trossbotten, som vi inte sett utan den.
– Jag skulle vilja säga att kyrkan klarade sig tack vare kameran.

Kamerans främsta uppgift är att söka efter personer som befinner sig i mörker. Eftersom människor lämnar efter sig värme, kan kamera också konstatera om en person befunnit sig på en speciell plats.

– Polisen skulle ha enorm nytta av den här kameran, konstaterar Gösta Hallin.
– Det skulle förresten även hela kommunen ha. Eftersom den reagerar på värme, skulle jag kunna elsäkra hela kommunen.

veckansluncher