Måns familj vill tänka framåt

Nyheter

Skolverkets ’’dom’’ över bristerna i att hantera mobbningen av Måns Jenninger har väckt eko över hela Sverige.

– Vi har fått stöd inte bara från Skolverket, utan också i form av brev och telefonsamtal från människor i hela landet, säger Måns pappa Claes Jenninger.

Ett stöd som han  beklagar att hans son aldrig fick uppleva. Men som han hoppas ska komma andra utsatta barn och ungdomar till gagn.

– För oss är det det allra viktigaste. Att något verkligen händer ute på skolorna, så att detta inte upprepas, säger han.

Visst finns det bitterhet kvar. Framför allt över bristen på stöd från skolan  under sex långa år. Att föräldrarna först genom Skolverket fick ta del av skolans dokumentation av händelser kring Måns upprör också.

– Hur många dödshot ska en ung människa behöva ta. Vi fick läsa om detta först efter Måns död, säger Claes Jenninger, som fortfarande väntar på en ursäkt från skolan.
Därför betyder stödet från människor runt om i landet den senaste veckan mycket för Måns familj.

– Vi vet att många barn har det som Måns. Därför är det viktigt att det verkligen händer något nu, här i Lerum och på andra skolor. För oss är det viktigt att det kommer något positivt ur detta, säger Måns mamma Anne-Marie Jenninger- Axelsdotter.

Ett konkret exempel på detta är den fond till Måns minne, som familjen instiftade redan i våras. Denna har nu spätts på med ytterligare gåvor och är uppe i 34.000 kronor.

I veckan träffade Måns föräldrar Rädda Barnen, som nu tar över ansvaret för fonden. Tillsammans kom de också överens om att årligen på Måns dödsdag dela ut ett stipendium till någon som i handling arbetar för att alla ska känna sig trygga och ingen ska behöva bli kränkt.
Christina Lundin
christina.lundin@lerumstidning.com

Läs också:
Mobbningen väcker ilska