Sorg på gymnasiet

Nyheter

Det är sorg på Lerums gymnasium.
I tisdags morse möttes elever och lärare av beskedet att en 18-årig pojke på skolan tagit sitt liv.

– Chock och sorg präglar skolan. 18-åringen uppfattades som en glad och social person och var känd av många här. Ingen förstår varför och vad som har hänt, säger rektor Lars-Åke Rosenqvist.

Dödsfallet ägde rum på måndagseftermiddagen. 18-åringen hoppade från Höga bron i Floda och det fanns flera vittnen till händelsen.
På skolan var det självklart att informera elever och lärare om vad som hade hänt så rakt som möjligt. Något som man hade den drabbade familjens medgivande att göra.

Information om vad som hänt fanns på skolans intern-TV under tisdagen.
Där stod det att den som behövde någon vuxen att tala med kunde gå till meditationsrummet.
Ett sorgebord fanns också uppställt i stora korridoren med ljus, foton och en bok att skriva ned sina tankar i.

’’Vi är många som sörjer. Därför kan det vara svårt med koncentrationen på studier och arbete. Vi måste alla visa varandra stor hänsyn’’ skrev skolledningen i ett meddelande också på intern-TV.

– Ganska snabbt kom ett önskemål från eleverna om en tyst minut. Klockan 12 samlades hela skolan utomhus och lyssnade bland annat till trumpetsolot Amazing grace, berättar Lars-Åke Rosenqvist.

18-åringens klass fick extra mycket stöd och ringdes in till en träff där rektorer, skolans kurator och präster mötte ungdomarna.
100-talet ungdomar samlades senare spontant i Floda missionskyrka för att prata om det som hänt och trösta och stötta varandra.

Dödsfallet påverkade också undervisningen på Alléskolan i Floda, där man också tog upp det som hänt eftersom många av eleverna där kände 18-åringen och hans yngre syskon.
– I det här läget är det viktigt att känna av stämningar och var lyhörd för de behov som finns. Många behöver den struktur som finns i skoldagen, andra kanske inte orkar med detta, säger gymnasierektor Catarina Lindfors.

Lerums kyrka höll öppet på tisdagseftermiddagen och senare i veckan kommer det att hållas en minnesstund för 18-åringen.
– Det här har drabbat många. Inte minst med tanke på att många redan är djupt berörda av Måns självmord och all uppmärksamhet som varit kring detta, säger Catarina Lindfors.
– Det är viktigt att följa upp hur eleverna mår och se vad som krävs för att ge stöd åt dem som behöver det.

veckansluncher