Vi viker oss inte

Debatt

Kommunstyrelsens beslut 22 juni 2005 om järnvägen:
”Kommunstyrelsen beslutar således att säga nej till Banverkets förslag om utbyggnad av järnvägen till fyra spår på sträckan Floda-Aspen.
Om alternativet med fyra spår genom Lerums kommun i befintlig dragning blir föremål för fortsatt behandling mot Lerums Kommuns vilja kommer kommunen göra allt för att stoppa utbyggnaden.”

Jag har fått kritik för att vi inom borgerligheten (m, fp och kd) valde en så hård skrivning, bakgrunden till det var att det skulle inte råda någon tvekan om att kommunen accepterar inte att bli överkörd i denna fråga. Därför valde vi att utrycka oss betydligt mer rakt än någon myndighet normalt brukar göra. Artikeln i GP härom veckan väckte frågan om vi hade ändra uppfattning det har vi inte.

Det var jag som bjöd in Västra Stambanegruppen för att låta dem höra våra argument varför det liggande förslaget inte är bra. Min uppfattning är glasklar en dragning i befintlig stäckning är inte förenlig med kommunens mål om minskat buller och en god boendemiljö. Säkerheten beträffande farligt gods och närheten till bostäder och verksamheter gör att en urspårning med farligt gods skulle få katastrofala följder.

Jag kommer inte att ändra mig om järnvägen med mindre än att man tvingar fram en folkomröstning som säger ja till att man skall lägga två ytterligare spår genom centrum. En folkomröstning som jag motsätter mig eftersom jag tycker att kommunen har fattat ett mycket bra beslut.

Jag har både i Göteborgsregionens styrelse och Västra Götalandsregionens beredning för regional utveckling fört fram att vi måste höja blicken och finna en långsiktigt bra lösning. En dragning norr om Aspen är ett sådant förslag som måste utredas. Jag har blivit hotad flera gånger. Man skall dra in Lerums stationer (trots att tre andra stationer utanför Lerums kommun har färre på/avstigande på sträckan mellan Alingsås och Göteborg).

Man tycker inte att jag skall få vara kvar som vice ordförande i regionutvecklingsnämnden och i regionutvecklingsberedningen, eftersom jag bryr mig mer om invånarna i Lerums kommun än om regionen.
Men vi kommer inte att vika oss. Oppositionen väljer att sticka ner huvudet i sanden. Lerum, Västra Götaland och Sverige behöver en bättre lösning på problemen längs Västra Stambanan.
Henrik Ripa (m)
kommunstyrelsens ordförande

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. håller med till vis del det du skriver. Om banverket drar in stationerna så kommer folk fly kommunen och vi få mindre tillväxt. Vi måste besluta något snarast annars så kan det vara försent. Det kan finnas flera möjligheter till sträckningen men banverket kan aldrig hota de små folket. Om stationerna dras in så kommer det betyda att detblir katastrof för både företag som kommuninvånare och dagens ungdomar kommer inte ha möjligheter att välja andra skolor utanför kommunen

Kommentering är stängd.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det