Joanna Helander med samarbetspartnern Bo Persson. Foto: Peter Welling

Poetisk fotograf på Rosengången

Kultur och nöje

En poetisk fotograf, djupt engagerad i nutidshistorien.
Det är Joanna Helander, fotograf, filmare och författare, som för närvarande visar sina bilder på Galleri Rosengången.

Joanna Helander var med i studentrörelsen 1968. Hon rörde sig  i kretsar där rörelser som skulle leda fram till  Solidaritet och så småningom kommunistregimens fall började utvecklas i det tysta.

En affisch med texten ”Moskoviter ta  bort tassarna från Tjeckoslovakien”,  som satt uppe i tio minuter innan den revs ner av polisen, räckte för tio månaders fängelse, och stämpling som oliktänkande. Vilket inte var så enkelt att vara i den tidens Östeuropa.
– Jag var helt enkelt upprörd över orättvisan i att Sovjet tog sig rätten att invadera Tjeckoslovakien efter den berömda Pragvåren 1968, förklarar hon sin demonstration.

Joanna kom till Sverige, där hon utbildade sig till fotograf. Hade hon stannat i hemlandet, skulle hon sannolikt blivit författare i stället. Nu blev det emellertid både och.
– Svenska språket var inte så självklart att berätta på så jag valde att börja med bilder i stället.

Men hon tycker inte att en bild alltid räcker till i sig själv, så det har i alla fall blivit en del skrivande genom åren. Som en del av de polska intellektuella och konstnärliga kretsarna har hon haft god kontakt med utvecklingen där, och känner bland andra den polska Nobelpristagaren Wislawa Szymborska 1996. Henne har hon berättat om i en bok.

När Szymborska fick priset, var Joanna så gott som ensam om att ha bilder på den skygga poeten. En underfundig dikt av pristagaren finns för övrigt med i den aktuella utställningen.

Som polska med judisk far har hon stor förståelse för utsatta grupper och flyktingar och hon känner starkt för Israel. Hennes verk har i mycket gått ut på att bevara minnet av sina och andras upplevelser under 1900-talet, och sådana starka, svartvita foton finns det flera av på Rosengången. Alltid med människan med i berättelsen.

– Jag arbetar med negativ film och helst med svartvita bilder, med tanke på hållbarheten för framtiden. Men jag har fallit för den digitala frestelsen vad gäller färgbilderna. Visserligen fotograferar jag med diafilm, men jag kopierar digitalt för de möjligheter som det ger.

Film och teater är hon också intresserad av. Hon har haft kontakt med Teater Åttonde Dagen, en grupp som verkat sedan 60-talet, och har förevigat dess aktiviteter i såväl foton som film.

Det senare i samarbete med fotografen och Östeuropakännaren Bo Persson. Långfilmen ” Teater Åttonde Dagen” har visats i över 15 länder och var 1992 nominerad till det europeiska filmpriset Felix.

De båda håller också nu på med att producera nya filmer kring det polska temat. På söndagen visade paret stycken ur tre filmer under arbete för galleriets besökare.

Polen är uppenbarligen ett mycket intressant land. Det har en ovanligt påfrestande historia bakom sig sedan 1700-talet, landet har delats flera gånger, varit genomfartsled för arméers resor hit och dit med vad det innebär, och blev hårt åtgånget under andra världskriget. Många polacker har fått lida under dessa skeenden, och flera folkgrupper ryms fortfarande inom landets gränser.

Det är inte ofta vi har så spännande gästspel i Lerum. Utställningen pågår till den 26 november.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det