Nya tag behövs i grynkvarnen

Debatt

Besökte i helgen Hillefors kvarn i Stenkullen. Som nyinflyttad i kommunen var jag nyfiken på det kommunalt ägda byggnadsminnet.

Jag blev besviken. Verksamheten verkar gå på sparlåga trots de goda förutsättningarna.
En vacker och rymlig byggnad med starka kulturhistoriska värden, beläget i kanten av ett naturreservat med lika starka naturvärden.

Huset drivs vad jag förstår av ideella krafter som dessvärre verkar tappat geisten. Det enda som mötte mig som besökare var en ganska torftig utställning kring kvarnen. Det är sorgligt att denna plats inte står till Lerumsbornas förfogande i högre grad.

Redan nu är området kring kvarnen ett stort utflyktsmål, Säveåns stränder myllrar av vandrare i alla åldrar. Tråkigt att kvarnen står tyst och tom istället för att välkomna alla besökare med exempelvis café och utställningsverksamhet.

Jag vill exempelvis veta mer om alla de människor som arbetat på kvarnen och på de övriga industrierna längs ån. Jag vill också veta mer om de ekologiska sambanden i området.
Det är nu dags för Lerums kommun att öppna för nya krafter att ta över kvarnen. Här finns utvecklingspotential.
Agneta Svensson