Gryn ska åter kunna tillverkas i Hillefors Grynkvarn. Att få den stora turbinen i körbart skick är ett jobb som kräver både muskler och huvud.

Nya krafter ger grynkvarnen nytt liv

Kultur och nöje

STENKULLEN: Det är 20 år sedan Hillefors grynkvarn var i bruk. En upprustning har påbörjats för att få igång maskineriet igen.
– Detta är något av det finaste vi har i kommunen. Det är synd att den står stilla, säger Magnus Andersson, styrelsemedlem i Hillefors Grynkvarns museiförening.

Bristande underhåll i kombination med översvämningar har gjort Hillefors över 100 år gamla kvarn obrukbar. Men med hjälp av ett nytt, ungt garde har Hillefors Grynkvarns museiförening vaknat till liv igen efter flera års passiv tillvaro.

– Vi kan inte bara söka pengar om vi inte ser till att exteriören används, anser Bengt Hillefors, som en gång drev kvarnen.

Samtidigt som arbetet med att snickra upp och täta rännan pågår, rustas kvarnens två vattenturbiner upp. Det stora problemet är att få den stora turbinen från 1896 i körbart skick. Ett tjockt lager rost ska avlägsnas.

Föreningens nykomlingar Magnus Andersson och Jörgen Hällbrant slog sina kloka huvuden ihop och har blandat till ett så kallat elektrolysbad, i vilket rosten ska omvandlas till järn med hjälp av likström.

Under två veckor har turbinen legat i en provisorisk liten bassäng intill kvarnen.
– Nu undrar du naturligtvis hur lång tid detta tar. Och det undrar jag med, säger Magnus Andersson.

Runt en månad, spekulerar han. Därefter återstår mycket arbete som bland annat montering och målning. Först nästa sommar räknar föreningen med att båda turbinerna ska vara på plats.

– I bästa fall kan vi få igång den lilla turbinen som driver sågen redan till hösten. Men det tror jag inte på själv.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det