Ametist skulle få avsluta sitt liv som sällskapshäst. Men mycket tyder på att vallacken råkat ut för svartslakt. Foto: Privat

Svartslakt troligt öde för Ametist

Sjövik

I tron att Ametist skulle få ett fortsatt bra liv gav Elisabeth Jogmark bort sin älskade häst.
I dag ångrar hon sig djupt. Svartslakt är det troligaste ödet för det 14-åriga hästen.
Hennes upptäckt har lett till fler anmälningar både till polis och djurskydd.

Halvblodet Ametist har en bakgrund som tävlingshäst på elitnivå. Sjöviksbon Elisabeth Jogmark fick valacken som en gåva för några år sedan. Men när hennes företag tog allt mer tid i anspråk och hennes andra häst var tvungen att avlivas, bestämde hon sig för att ge bort hästen.
I våras satte hon ut en annons och fick svar från en 25-årig kvinna.

– Hit kom en typisk hästtjej, lugn, sävlig och trevlig. Hon gullade med hästarna och berättade att hon och hennes sambo precis köpt en gård och höll på att renovera stallet.

Kvinnan gav ett kunnigt och seriöst intryck och en kort tid därefter kom hon och hämtade Ametist.

En skada för flera år sedan tvingade Ametist till lång medicinering och bort från tävlingsarenan. I övrigt mådde hästen prima och Elisabeth Jogmark var övertygad om att han skulle få ett fortsatt bra liv som sällskapshäst i hagen.

Men bara några dagar senare började hon ana oråd. Hon försökte flera gånger ringa till kvinnans mobilnummer, men kom bara till en tysk telefonsvarare.
– Hon var omöjlig att få tag på.

Elisabeth Jogmark skickade brev, men fick tillbaka det med adressaten okänd. Till slut satte sig hon sig i bilen tillsammans med sin man och åkte till adressen som kvinnan uppgett, men där bodde hon inte.

Via folkbokföringen spårade Elisabeth Jogmark kvinnan till en lägenhet i Lammhult och vidare efterforskning visade att kvinnan stod som vd för ett slakteri i nordöstra Skåne.

Tre gånger har Elisabeth Jogmark varit på slakteriet. Två gånger såg hon hästar slaktas utan någon veterinär på plats. En veterinär måste enligt lag besiktiga hästar både före och efter slakt.  

– Jag såg lastbilar komma dit och hästar fösas in i en byggnad. Och jag kände igen ljudet av en bultpistol som man använder för att avliva hästar, säger Elisabeth Jogmark.

En gång fick hon tag på kvinnan på telefon, men hon har vägrade ge något bevis på att Ametist lever.

Elisabeth Jogmark är övertygad om att hennes häst blivit offer för svartslakt.

Om så är fallet är det ett brott mot livsmedelslagen. Ametist är satt på livstids karantän efter medicineringen och får inte slaktas.

– Jag vet vad vi pumpade in i henne. Köttet ska inte ätas av människor, säger.

I augusti gjorde Elisabeth Jogmark en polisanmälan, som följdes upp av flera anmälningar från personer med liknande historier. Den misstänkta svartslakten har vållat stor uppståndelse i södra delarna av landet och är nu under utredning.

Vid inspektion har brister i djurhållning påpekats på slakteriet och då kvinnan är skriven i Växjö kommun har även miljö- och hälsoskyddsförvaltningen där blivit inkopplade.

– Vi vill veta var hon håller sina hästar, men hon vill inte tala om det för oss och ifrågasätter vår rätt att begära uppgifterna, säger Maria Helldén, som ansvarar för djurskyddet.

Elisabeth Jogmark uppmanar nu andra hästägare att vara försiktiga om de ska göra sig av med sina djur.

– Om du blir bestulen på 20.000 kronor blir du förbannad, men ruskar av dig det. Det här är mycket värre.