Tysklands U21-landslag sökte  efter ett lugnt ställe att ha som bas under pågående EM. De hittade hotellet på Nääs fabriker och Flodala.

Tyskarna trivs med  lugnet i Floda

Sportreportage

Kravallstaket, ordningsvakter och publikvärdar i lysande orange jackor. En ovanlig syn mötte publiken på Flodala i lördags.
Men så var det heller inte vilket lag som helst som tränade på planen.

Det är lördag eftermiddag och det gästande tyska U21-landslaget har öppen träning, den sista på Flodala innan måndagens EM-premiär mot Spanien.

Ett lugnt pass startar med en i svenska ögon lustig uppvärmning – ett antal övningar som tillsammans ser ut som en sorts blandning mellan den klassiska skolgympaleken svarte man, ringdans och tysk marsch.

Regnvädret skrämmer nog bort en del potentiell publik, men utrustade med paraplyer och kameror fyller åskådarna en halv långsida. Och de som är på plats verkar nöjda.

– Tillslaget, passningarna, skotten, det är det vi tjatar om hela träningarna. Det är det här som man vill att killarna ska få se, säger Gunnar Ingvarsson, som följer träningen tillsammans med sönerna Dennis och Kevin och frun Cornelia Kalisch – som har ett extra intresse av att se de unga talangerna.
– Jag har tysk påbrå, så det här ville man inte missa, säger hon.

Närmare mittplanen vrider sig Flodalas yngsta åskådare, tio månader gamla Caroline Aminoff,  i mammas grepp, samtidigt som snart sexårige brorsan Eric står lutad mot staketet och imponerat följer vad som händer.
Om han kommer att bli lika bra när han blir stor?
– Kanske. Men jag ska spela i Sverige, säger han.

Floda Boif har haft en hel del jobb inför besöket, men när gästerna nu väl är här kan de ta det lugnt.
– De kommer med sin buss och går direkt ut på planen. När träningen är slut tar det inte mer än tio minuter innan de packat ihop grejerna och åker tillbaka till hotellet på Nääs fabriker, säger klubbens ordförande Peter Carlsson.

Ett pressrum har gjorts i ordning inne i klubbhuset, men har ännu inte använts. Förutom ett besök från GP dagen innan består presskåren av den tyska mediejätten ZDF, som troget filmar alla träningar. Men så stort intresse tycks det inte vara hemma i Tyskland, än så länge i alla fall.

– Fokus har varit på ligan som var jämn in i det sista. Men kanske blir intresset större om det går bra i början. Det sägs att det är det bästa tyska U21-landslaget någonsin, säger ZDF:s Thilo Stock.

Riktigt så långt vill dock inte förbundskaptenen Horst Hrubesch gå.
– Det är ett av de bästa lagen, säger han, och talar hellre om att han vill se bra spel än om medaljer.
Kanske klokt med tanke på att både favorittippade Spanien och England finns i gruppen.

Att ha Tollered och Flodala som bas tycker han är optimalt.
– Det är lugnt så har vi en jättebra plan att träna på, säger han och gör en gest ut mot gräset.

Gräset ja. Om tyskarna ställt få krav i övrigt har man varit mycket noggranna med träningsunderlaget. Så sent som förra säsongen liknade Flodalas A-plan mer ruffen på en golfbana än en fotbollsplan. Men under våren har den omsorgsfullt gjorts i ordning i prefekt skick.

– De vill att vi ska klippa den varje dag och vattna en halvtimma före varje träning, säger Peter Carlsson.

Efter träningen radar de tyska spelarna upp sig på ena sidan kravallstängslet, medan autografjägare med block trängs på den andra.

Ingrid Scheefe har förberett sig väl och tagit med sig en papperslunta med bakgrund om spelarna. Hon visar stolt upp ett foto från 70-talet, där hon iklädd folkdräkt står bredvid den tyska fotbollsstjärnan Gerd Müller.

– Det har inte varit min dag i dag. Först trodde jag att träningen skulle vara i morgon. Sen när jag åkte hit kom jag på att jag glömt min kamera så jag fick stanna till på vägen och köpa en sån här, säger hon och viftar glatt med en engångskamera.

Om några år kanske hon har bilder på nya tyska storstjärnor i fotoalbumet.