Emil och Ida Edvardsson Tobiasson ritar kartor med fantasytema. Foto: Daniel Elfvelin

Fick lära sig allt om drakar

Reportage

De finns överallt. En del är goda – andra onda.
Barnen fick chansen att bli experter på drakar och upptogs i ett hemligt drakologisällskap.
Förra veckan satte Lerums bibliotek fokus på en växande litteraturgenre – fantasy.

Sagan om Ringen-författaren J.R.R Tolkien brukar beskrivas som fantasyns fader, men det var J.K Rowling som med sin serie om Harry Potter fick genren att vakna till liv på allvar för drygt tio år sedan.

Titlarna på Lerums bibliotek blir allt fler och i dag har böckerna egna hyllor på både barn- och vuxenavdelningen.

– Det finns många trogna läsare. Typiskt för fantasy är långa serier och det brukar vara kö när nya böcker ska komma in, säger Lena Klingberg, ansvarig för barn- och ungdomsbiblioteken.

– Det finns böcker för alla åldrar och när man väl börjat läsa dem så tror jag inte man lägger av.

Tidigare har biblioteket inte haft någon ordentlig satsning på lovaktiviteter. Men inspirerade av Göteborg stadsbiblioteks fantasyvecka förra året bestämde man sig för att ordna en egen temavecka. För att sätta riktig prägel bar de arrangerande bibliotekarierna Ann-Katrin Ek, Elin Boardy och Lena Klingberg medeltidskläder – inte allt för bekväma och smidiga att röra sig i, men stiliga.

De menar att berättelsernas dragningskraft är magin och mystiken. Ingen kan komma med en pekpinne och säga att ”det där är overkligt”.

– Jag läser en hel del och extra mycket fantasy. Man får tänka sig bort och det behöver inte vara logiskt, säger 12-årige Rasmus Martaeng från Lerum.

Han var en av 15-talet barn som fått en plats i den populära drakologikursen, som var fullbokad redan en vecka innan starten. Efter tre dagars utbildning kunde deltagarna titulera sig första gradens drakologer och upptogs som medlemmar i H.U.D.S (Hemliga Uråldriga Drakologisällskapet).
Ett sällskap som är så hemligt att LT:s reporter till en början portades från föreläsningsrummet, innan han under tio minuter på nåder fick lyssna på en 5 000 år gammal sägen om kinesiska drakar.

– Jag har alltid tyckt om drakar och min favoritbok är Eragon, säger Rasmus.

Två andra som gick kursen var de tioåriga kompisarna Lovisa Bengtsson och Nora Ek från Floda. Liksom många andra fann de genren genom Harry Potter och har senare läst bland annat Vargbröder.

– När jag fick höra tals om fantasyveckan blev jag nyfiken på att veta mer, säger Lovisa.
De läser inte bara böcker i genren utan tittar gärna även på film.

– Twilight är min favorit, säger Nora.
– Mamma säger alltid att jag ska läsa böckerna först, men det orkar jag inte.

Utöver drakologikursen fick besökarna bland annat möjlighet att tillverka magiska amuletter och rita egna kartor.

– Det har varit barn här konstant hela veckan. Ingenting är spikat men vi känner att vi vill fortsätta med lovverksamheter och gärna hitta saker som passar även för äldre barn, säger Elin Boardy.

På andra teman?
– Det vet vi inte. Drakologikursen var väldigt populär och det är många som har frågat om den inte kommer igen.