Flera elever på gymnasiet passade p å att fråga meteorologen Pär Holmgren om allt från vädret och ekologisk mat till kärnkraft och världspolitik.

Tror att klimatproblemen kan lösas

Reportage

LERUM: Även om klimathotet är påtagligt hade meteorologen Pär Holmgren ett positiv budskap till eleverna när han föreläste på Dergårdsteatern.
– Den 90-talist som vet minst om klimatet vet mer än jag själv gjorde när jag gick ur gymnasiet. När ni får makt kan förändringarna gå snabbt, säger han.

Pär Holmgren föreläsning handlade om jordens snabba befolkningsutveckling och människans ohållbara inverkan på naturtillgångarna.

Han inledde med att konstatera att år 2100 inte är så avlägset. Då är fortfarande gymnasieelevernas framtida barn i livet och då kommer effekterna av klimatförändringar att vara synliga.
Begreppen klimat och väder fick dock stå tillbaka i föreläsningen. Istället fokuserade Pär Holmgren på jordens växande befolkning som nu mäter drygt 6,7 miljarder.

Han delade in dessa i tre grupper, de rika i västvärlden som är en och en halv miljard människor, medelklassen, i till exempel Kina och Indien, som består av fyra miljarder samt en miljard extremt fattiga, som inte har tillgång till rent vatten, ett hem eller skolgång.

– De humanitära rättvisefrågorna är viktigast. Det är vi rika länder som orsakar problemen och de fattiga länderna drabbas, säger han.

För att inte tala om hur jorden drabbas. Pär Holmgren höll fram utfiskningen, skogsskövlingen och oljeutvinningen som de värsta övergreppen.

– I Sydamerika bränner man skog för att odla soja som sen transporteras till Nordamerika där den blir djurfoder. Vi utnyttjar resurser i den fattiga världen för att få billigare mat. Hälften av all olja som vi förbrukar används inom mat, till jordbruket och transporter.

Just mat var ett återkommande ämne i föreläsningen och Pär Holmgren konstaterade att många begrepp vi nu tar för givet inte fanns för några decennier sen.  

– På 50-talet köpte vi den mesta av vår mat på torghandeln. Då pratade man inte om ekologiskt eller närproducerat. Faktum är att de flesta människor i världen lever av närproducerad mat.
Pär Holmgren höll sammanlagt fem föreläsningar den här veckan och efteråt fanns det tid för en frågestund.

Pär Holmgren fick frågor om allt från kärnkraft, havsnivåer och vädret. En elev undrade om vi kommer att få tillbaka kalla vintrar.

– Vi har upplevt 20 milda vintrar i rad och de närmaste hundra åren kommer det att bli varmare. De områden som är blöta kommer att bli blötare och de torra kommer att bli torrare, konstaterade Pär Holmgren.

En av lösningarna till klimathotet ser Pär Holmgren i teknikutvecklingen.
Han höll fram elbilar som ett smart transportmedel och som morgondagens energikälla ser han vår egen sol.  

– Det skulle räcka med en timmes solljus för att driva allt på jorden i ett år. Det räcker att man täcker två, tre promille av jordens yta med solceller och det skulle vi kunna göra om 20, 30 år.

Pär Holmgren ser sig själv som ”possibilist”, han tycker att man måste se möjligheterna med det framtida klimatet och han hade ett positivt budskap till eleverna i Dergårdsteatern.

– Ni kan saker om vad man kan göra med en mobiltelefon eller en dator som era föräldrar inte kan. Ni är den första generationen unga som vet mer än vad vi vuxna gör och det har aldrig tidigare hänt. På grund av teknikutvecklingen kommer ni att få spännande jobb i framtiden. De flesta av er kommer att arbeta med att ställa om samhället, säger Pär Holmgren.