Leila Berntsson var en som uppvaktade Klas Parknäs under vernissagen.

Vernissage och födelsedagskalas

Kultur och nöje

Man blir inte profet i sin egen hemstad, sägs det.
Men ett undantag från den regeln var Klas Parknäs utställning för Lerums Konstförening i Tingshuset i Lerum under helgen.

Redan vernissagen i fredags blev rekordartad, och sammanlagt såg över 300 besökare utställningen. Somliga kanske kom för det samtidiga 50–årskalaset, men många kom givetvis för att titta på den spännande konst som visades.

Klas Parknäs målar numera enbart med akryl, men han säger att många tror att han använder äggoljetempera. Den dämpade, väl sammanhållna färgskalan bidrar till det intrycket. De flesta målningarna är mycket sammansatta av små detaljer, och verkar vilja berätta långa historier för den som tar sig tid att försjunka i bildens värld.

Alla bilder saknar namn, för konstnären vill undvika att styra eller låsa publikens tolkningar av dem. Det är ett gott val, för det går att se väldigt många olika saker i verken, beroende på var man själv har sina referensramar.

LT hade turen att vara med när konstnären berättade om några av bilderna, och det visade sig att det verkligen är värt att ta sig tiden att titta noga, för han har ofta lagt in mer än man kan tro även i de minsta detaljerna. Han tar emot det han finner inom sig själv, att utforska vem han själv är blir en livslång uppgift. Så innehållsrika är vi människor, menar konstnären, att en livstid inte räcker till för att blir klar med detta.

– Jag tycker att mitt måleri är spännande och intressant, men det är knappt att jag kan ta åt mig äran. Jag hittar det jag inte letar efter.

Förutsättningarna för hans konst är enlig Klas att låta sig vara helt öppen och bara ta emot.

– Jag hittar ett tillstånd där jag lägger av med att styra, där jag bara är närvarande i nuet. Jag har ingen avsikt från början.

Lerumskonstnären Gert Andersson var en av gästerna på söndagen, och han blev mycket imponerad av kollegans måleri.

– Han har en oerhörd färgkänsla, och en oerhört sammanhållen färgskala, i vad man kallar för jordfärger.
Det glädjer Klas Parknäs att få höra.

– I skolan tilläts jag bara att hålla på med svartvitt, för jag hade en defekt i färgseendet. Sedan exploderade jag i färg på konstskolan. Det som var en black om foten som barn, blev en tillgång som vuxen.

För Klas Parknäs fortsätter utställandet med bland annat besök i Italien och USA. Anhalten i Lerum, 40 år efter den senaste utställningen här, som tioåring, är bara en liten parentes i den flitiga verksamheten. Men den var långtifrån betydelselös. Det blev många återseenden och upplevelser med gamla bekantskaper från ungdomen.

– Jag ville passa på att få till de här mötena och bli vuxen till min 50–årsdag, säger Klas Parknäs, som i verkligheten fyller 50 den 14 oktober.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det