Foto: Patrik Skoglöw

Mikael vill lära andra sälja

Reportage

Mikael von Matérn började med försäljning redan som treåring.
Nu har han skrivit en bok med den kaxiga titeln Så blev jag en stjärnsäljare.
– Det kan ha att göra med att jag bott i USA och där sticker man ut mer än här, förklarar han.

Det var också en medveten avsikt, och ett försäljningsknep, att sticka ut för att få folk intresserade av att köpa boken.

I boken delar han med sig av totalt 44 knep för att bli just en stjärnsäljare.

– Det började när jag var tre år och följde med mamma och pappa på marknader. Dom sålde solglasögon och särskilt min mamma hade begåvats med en otrolig säljtalang.

– Men jag ville sälja själv, så på nästa försäljningsresa hade vi ett litet extrabord med oss som jag fick använda. Jag hade till en början inget att sälja, men plockade några nävar stenar som jag sålde efter hand.

När Mikael var sju år gammal bestämde han sig för att ha ett säljkontor och det byggde han uppe i ett träd på tomten hemma i Lerum. Under hela skoltiden höll han på med försäljning av olika slag och han har sålt allt från frimärken och klämmor till askkoppar och glasögonsnoddar.

Mikael gick ekonomisk linje på Lerums gymnasium och parallellt med studierna drev han en tennisskola för vuxna i Göteborg.
Några studielån behövde han därför aldrig ta.

Efter gymnasiet läste han på IHM Business School i Göteborg och första ”riktiga” jobbet hade han på Svema, ett företag som sålde marknadsundersökningar.

Sedan fyra år tillbaka är han ansvarig för annonsförsäljningen på nätsajten Allt om bostad i Göteborg.

Boken som nyss kommit ut började Mikael skriva på strax efter nyår. Men han hade skissat på den redan för fem år sedan.

– Det var en gammal dröm jag hade att skriva en bok. Sedan började den ta form i huvudet när jag satt och funderade vid Aspen, berättar han.

Boken innehåller 44 kapitel och varje kapitel handlar om saker som påverkat honom att bli en bra säljare.

– Jag tyckte det gick ganska lätt att skriva den och jag hoppas den ska bli en inspirationsbok för alla som vill bli stjärnsäljare och som vill marknadsföra sig själva.

Uttalandet är kaxigt, men det låter ändå inte kaxigt.

Mikael von Matérn låter övertygande och det är lätt att tro att han skulle kunna kränga en mikrovågsugn till någon som inte ens har elektricitet.

För en månad sedan startade han företaget Vinnande försäljning. Genom detta ska han både sälja boken och föreläsningar på samma tema.

På fritiden sysslar Mikael med en så ovanlig sport som racketlon, som han började med för ett år sedan.

Tennis började han spela vid sex års ålder i Lerums Tennisklubb och pingis när han blev tio i Lerums bordtennisklubb, två klubbar han fortfarande är aktiv i fast han nu precis har flyttat från Lerum till Alingsås. Badminton och squash kom senare och sammantaget blir detta alltså racketlon, som man kan tävla i, både individuellt och i lag.

– Jag tävlar för Gothenburg Racketlon Club och tog SM-brons individuellt för fyra månader sedan.

Han blev också uttagen till lag-VM där det svenska laget tog en sjundeplats och i slutet av november deltog han i elitklassen på världsmästerskapen i Holland.

Att börja spela på elitnivå vid 34 års ålder kan tyckas sent, men medelåldern bland de bästa spelarna är 32-35 år eftersom det tar tid att träna upp sig i fyra olika discipliner.

Mikaels närmaste framtidsplaner är att skriva fler böcker på samma tema som den första och försöka kombinera skrivandet med föreläsningar och föredrag.

– Allt kommer att bygga på mina personliga erfarenheter, bland annat med råd hur man kan skaffa sig en positivare livsstil.

2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. En bok i världklass

    Jag har läst Mikaels bok och jag måste bara rekommendera den här boken. Inte bara till säljare utan till alla som vill bli inspirerade!

Kommentering är stängd.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det