Fem snabba…

Kultur och nöje

… till Rolf Svensson som har lagt upp en film om Hillefors grynkvarn på Youtube.

Vad är det för film?
– Filmen är från 1987. Då hade jag pratat med Bengt Hillefors om att göra en dokumentär när kvarnen skulle läggas ner. I filmen kan man se hur kvarnen kördes. Jag var fotolärare och hade tidigare gjort en turismfilm för Lerums kommun så jag hade tillgång till utrustning.

Och nu har du lagt ut den på internet?
– Filmen fick inte så mycket uppmärksamhet då. Men nu när jag blivit pensionär har jag tid över, så har digitaliserat filmen och lagt den på Youtube. Jag har också länkat den till museifö-reningens hemsida.

Vad är din relation till kvarnen?
– Förr bodde jag inte så långt från kvarnen och brukade rasta min hund där. Jag var med på några träffar och är invald hedersmedlem i föreningen tror jag. Numera är jag inte aktiv, för jag bor i Sävedalen.

Varför ska man besöka kvarnen?
– Det här är en unik industrihistorisk anläggning från en spännande epok. När kvarnen gick kunde man se hur kraften kom från vattnet in i turbinerna. Det var som ett levande väsen. Om föreningen kan få igång kvarnen igen blir det en unik företeelse.

Vad hoppas du att filmerna på nätet ska leda till?
– Jag hoppas att det leder till uppmärksamhet. Nu är tanken att jag ska göra en uppföljare som handlar om kvarnföreningen av idag.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det