Per Estreen är glad över att turbinhuset nu ska restaureras, om det inte hade skett nu hade huset riskerat att förstöras. Foto: Carina Svensson

Grynkvarnens turbinhus räddas

Reportage

Turbinhuset vid Hillefors grynkvarn var på väg att rasa. Men nu får kvarnens museiförening 100 000 kronor för att restaurera byggnaden. Det innebär att både den och maskineriet kan bevaras till eftervärlden.

Pengarna kommer från riksantikvarieämbetet, och delas ut av länsstyrelsen.
– Om vi inte hade påbörjat restaurationen nu hade det inte dröjt länge innan byggnaden hade givit sig, konstaterar Per Estreen, vice ordförande i Hillefors grynkvarns museiförening.

Hillefors grynkvarn är en speciell byggnad, väl värd att bevara. Den byggdes i slutet av 1800-talet och är idag Sveriges enda vattendrivna grynkvarn.

– Gamla saker är fascinerande, de berättar något om hur det var förr. I och med att grynkvarnen är ensam kvar i klassen har den en speciell ställning som industriminne, säger Per Estreen.

Det är det lilla turbinhuset på huvudbyggnadens baksida, längst nere vid ån, som nu ska lagas. Föreningen har anställt snickare med särskild kunskap.
Pengarna räcker dock inte fullt ut. Träarbetena inklusive material kommer att kosta cirka 150 000 kronor, men föreningen själv täcker resten.

Virket som byts ut är från slutet 1800-talet. De gamla trästockarna är hårt ansatta, men för att vara så gamla och haft en så utsatt placering är virket ändå fräscht, särskilt eken, furun har förstörts mer.
Nu byggs de mest utsatta delarna helt i ek.

Idag används kvarnen till exempel för utställningar och konserter, det hålls också guidade turer här.
Museiföreningen hade gärna sett att huset blir ett centrum i naturreservatet.
– Det är stora ytor i kvarnen som är outnyttjade. Där skulle man kunna ha naturrum med information om växter och fåglar i reservatet, säger Per Estreen, som dock poängterar att detta endast är på idéstadiet.

Föreningens medlemmar kan mycket, både om hur man gjorde havregryn och historian kring grynkvarnen.
När kvarnen byggdes i slutet av 1800-talet bodde ägarfamiljen i huset intill, de hette Johansson men tog namnet Hillefors när de köpte fastigheten. Då fanns det även en benstamp och en hönsgård här.

Kvarnen var i bruk ända till 1987, då Bengt Hillefors gjorde den sista körningen.
Grynkvarnen ägs av Lerums kommun och arrenderas av Hillefors grynkvarns museiförening, som gärna ser att fler engagerar sig i kvarnen.
– Vi är få och dessutom är medelåldern hög, det vore väldigt roligt om det kom med några yngre förmågor, säger Per Estreen.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Kommentering är stängd.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det