Mikael Hanssons fotbollsintresse började när han följde med sin storasyster till hennes träningar och matcher. Foto: Daniel Elfvelin

Slår ett slag för damfotboll

Sportreportage

Han är en stor Manchester United-fan och avgudar Cristiano Ronaldo. Men när Mikael Hansson nu skrivit om fotboll slår han ett slag för damfotboll.

När LT träffar Mikael Hansson börjar avgörandet i fotbolls-EM närma sig. Mikael har inte missat en match.
Till och med kvartsfinalen mellan Tyskland och Grekland lyckades han klämma in på en bar mitt uppe i midsommarfirandet.

I vanliga fall följer han mest engelska och spanska ligan, där den portugisiske mästerdribblen håller till i Real Madrid.
– Jag är nästan besatt av Cristiano Ronaldo, säger Mikael.
Han läser tidningar, följer bloggar, och har en fotbollskoll på en nivå som ibland skrämmer kompisarna.
– Och en sann fotbollsälskare kollar på all fotboll, oavsett om det är herrar eller damer, hävdar han.

För en månad sedan tog Mikael studenten och en av de sista uppgifterna att bli klar med var projektarbetet, som han skrev om damfotboll.

Han tog ett brett grepp där han bland annat intervjuade allsvenska tränare som Stefan Rehn och Torbjörn Nilsson.
Men han ville även ha lokala inslag och talade med Stenkullen Goik:s ungdomsutvecklare Tony Kola och Floda Boif:s tränare Annica Lundgren Frisk.

Han intervjuade också Anette Börjesson, stjärnspelare på 80-talet och idag bland annat expertkommentator på Radiosporten.

Hon uppmärksammade honom på de stora löneskillnaderna och även skillnader i hur mycket pengar kommunerna satsar på dam- respektive herrfotboll.
– En del kanske lär sig ett och annat genom att läsa det jag har skrivit, hoppas Mikael.

Han retar sig på ojämlikheter, inte bara inom fotboll. Sexistiska kommentarer som att kvinnans plats är vid spisen får honom att reagera.
– En del kanske säger det på skämt, men jag tycker att det är lågt och töntigt. Ibland är det så att man skäms för att vara kille, säger han.

Engagemanget för damfotboll tror han beror på att hans fotbollsintresse en gång började med att han följde med sin storasyster och tittade på hennes träningar och matcher i Floda.

Senare började han själv spela i samma klubb, som han inte lämnade förrän juniorlaget splittrades för ett par år sedan. Han gick då till Tollereds IF, men det var inte längre med samma känsla som han gick till träningarna.

– Jag tänkte mycket på Flodatiden, det var underbara människor där, minns han.

Efter att Mikael bröt fotleden och fick gå gipsad i sex veckor i höstas slutade han spela, men funderar nu på come back.  
– Jag har aldrig varit nån stjärna utan spelat för skojs skull, och när jag spelade med några kompisar nyligen insåg jag hur kul det var och blev sugen igen. Fotboll är en stor grej i mitt liv, det bästa som finns.

Mikael Hansson
Ålder: 19 år
Gör: Tog studenten i juni från Lerums gymnasium. Vill bli journalist
Bor: Radhus i Floda
Familj: Pappa Benny, mamma Victoria, systrarna Sofie 21 år och Linn, 17 år.
Intressen: Fotboll, umgås med vänner.