LT:s Peter Pierrou gör sig redo för att ta turfzonen Stamseazone i Stamsjön och föräras vattenmedaljen. Nu gäller det bara att fundera ut ett sätt att hålla mobilen torr under simturen. Foto: Daniel Elfvelin

Vem äger Lerum?

Reportage

På 45 sekunder kan man ta din mark ifrån dig. Det enda som behövs är en mobiltelefon med GPS och några hundra kalorier. I en parallell verklighet finns det bara en fråga: Vem äger egentligen Lerum?

Elin Blomgren

Personen kallar sig Eldanesh och ska tydligen vara en stor erövrare. Han äger vartenda område i Lerum.

Själv är jag bara en fattig novis som inte äger en endaste kvadratmeter. Men det ska det bli ändring på, tänker jag när jag går längs trottoaren i riktning mot parkeringen på Aspedalens pendelstation.

Det är en av sommarens varmaste dagar och jag svettas när jag stannar 50 meter innan parkeringen och ser mig nervöst omkring. Bilarna susar förbi i en jämn ström och jordgubbsförsäljaren vid bensinmacken ser uttråkad ut.

”Vanliga människor med vanliga sysslor. Lika lyckligt ovetande som barn om kampen som pågår”, tänker jag innan jag repar mod och kliver in på parkering med huvudet böjd över min telefon.

En mätare i telefonen går långsamt från röd till grön. Och plötsligt – Pling! Jag äger parkeringen på Aspedalens pendelstation.

Jag spelar mobilspelet Turf, ett svenskt gratisspel som laddats ner över 10 000 gånger sedan det släpptes 2011. Turf går ut på att du med hjälp av GPS tar zoner som är utplacerade i Sverige.

Varje tagen zon blir din och ger dig poäng kontinuerligt tills någon annan spelare tar den ifrån dig. Du måste alltså fysiskt röra dig till någon av spelets zoner och stå i den i 45 sekunder för att äga den.

I Sverige finns cirka 10 000 zoner och 10 av dem finns i Lerum. Ofta är de placerade lite avsides. En av zonerna i Lerum är till exempel ute på hopptornet i Lilla Stamsjön.

Vill du ta den? Sätt på dig badkläderna, dyk i och börja simma – samtidigt som du måste försöka hålla mobilen torr. På internet är det tydligt att zonjagandet blivit lätt beroendeframkallande för många spelare.

De går, cyklar och springer omkring i Sverige för att jaga nya zoner och poäng. Användaren ”Micke” beskriver det så här:
”Jag skulle bara ta mina tre närmsta zoner när jag gick ut häromdagen, men det låg ju två till rätt nära och sen två till och sen en till. Sen var det ju jättenära till den där neutrala zonen också. Det blev inte tre zoner den där kvarten jag tänkte gå ut. Det blev 35 zoner och det tog mig halva dagen. Men jag promenerade ju som sagt och fick dessutom bort ett par kilo på magen.”

Elin Blomgren, eller Priminima, som hon kallar sig i spelet, är 18 år och har precis gått ut Lerumsgymnasiet. Hon har turfat sedan maj 2011 och är rankad som en ”great explorer”, rank nummer 15 av totalt 35.  

– Jag gillar att det är lite nördigt och att andra människor runtomkring inte förstår vad man håller på med, säger hon och berättar att turfandet kan leda till en del märkliga situationer.
– Det finns en zon allra längst ut på badpiren i Aspen. Jag kände mig rätt dum när jag skulle ta den och var tvungen att gå ut fullt påklädd bland alla som badade och stå där i 45 sekunder.

Elin har ägt de flesta av zonerna i Lerum ganska ostört.

Konkurrensen om zonerna är mindre utanför storstäderna och det innebär lätta poäng. Och eftersom Elin ändå åkte till skolan varje dag kunde hon snabbt ta tillbaka Lerumszonerna om någon tagit dem. Elin brukar ta sig fram till fots eller med cykel, men vissa går så långt att de tar bilen för att snabbt tillskansa sig flera zoner.

– Det finns en zon alldeles utanför Lerums bibliotek och när jag satt där en dag såg jag en kille komma körandes, stanna i 45 sekunder och sedan åka vidare.

En känd turfare