Ulrika Slottner har ett 20-tal författare anslutna till sitt nya förlag och ett 20-tal till är på ingång.   

Från it-konsult till förläggare

Reportage

För två år sedan gav Ulrika Slottner ut en egen barnbok.
Då fanns inga planer på att hjälpa andra att ge ut böcker. Men när hon i veckoslutet står i en monter på bokmässan i Göteborg är det som förläggare för ett 20-tal författare.

Ulrika Slottner har gjort en tvärvändning i yrkeskarriären. Hon har en bakgrund som it-konsult och började för fem år sedan designa gratulationskort. 2010 gav hon ut en egen barnbok, och fick då förfrågan att hjälpa till med en annan utgivning.
– Sen har det blivit ringar på vattnet, förklarar Ulrika den snabba utvecklingen.

Förra året startade hon och hennes man Mats aktiebolaget Idus Förlag, som hittills gett ut ett 30-tal böcker med avtal på ett 20-tal till. Författarna kommer från hela Sverige, men två av dem – Josefin Ambring och Eva Bylund – är från Lerum.
Dubbelgaraget och sovrummet fungerar som bokförråd hemma i parets hus, som håller på att svämma över av böcker.
I vanliga fall åtar sig förlaget ansvar för allt ifrån finansiering och marknadsförening till tryck och design. I andra fall hjälper man till med till exempel tryckning för författare som ger ut på egen hand.

– Vi får fyra till fem manus varje dag, så vi ligger lite efter. Det är svårt att hinna med, konstaterar Ulrika.
– Många frågar vad vi har för inriktning, men det är inte det som är det viktiga för oss. Det viktigaste är att vi känner för författaren och att författaren tycker att det är roligt att arbeta med oss.

– Som ett litet förlag är vi beroende av att författarna gör mycket av marknadsföringen själva, säger Ulrika.
Vilket är ett av skälen att förlaget har en egen monter på bokmässan. Alla förlagets författare är inbjudna och Ulrika ska träffa ett 20-tal till som håller på att knytas till företaget.
I en djungel av montrar ska Idus Förlag försöka att sticka ut med limegröna väggar och en stor logga.

– Vi räknar inte med någon jätteförsäljning. Det viktiga för mig är att få träffa författarna. Vi står där för deras skull, många har drömt om att vara med på bokmässan, säger Ulrika.
Mellan torsdag och söndag kommer hon att med få undantag lämna den sex kvadratmetern lilla montern.
– Jag får försöka smita iväg på toaletten ibland och barnen har vi lejt bort över helgen så att vi bara kan samla kraft när vi är hemma.