Livsglädje

Krönikor

Cancer.
Jag kan höra hjulen gnissla när livet gör en tvärbroms. Allt ställs på ända och plötsligt känns bara en enda sak viktig – att få leva. Överleva.

Efter den första chocken – och när sjukhuskläderna bytts ut mot mina egna, så landar jag så sakta i verkligheten. Allt är sig ju likt. Jag är den samma. Kroppen funkar och hjärtat slår.

Ur den vissheten spirar en känsla av livsglädje så stark att den får bilden av kistan att blekna.
Jag lever här och nu. Jag får en paus i livet. Jag får njuta av att höra vårfåglarna sjunga och en kopp kaffe med min familj på altanen. Jag är så lycklig, fast det i min kropp pågår en kamp mellan riddare och elaka, dödliga celler.

Tänk så förunderligt livet kan vara. Att mörker så snabbt kan vändas till ljus. Är det inte det vi hela tiden strävar efter – ljuset och glädjen. Fast vi ibland förväxlar glädje med dyra prylar och häftiga resor, när det räcker med en kopp kaffe i vårsolen.

Men livet är inte så enkelt att vi bara kan gå omkring och vara tacksamma för att vi lever. Stress, tristess, krav och måsten sänker oss och får oss ibland att tappa ljuset och lusten.
Nu mer än ett halvår senare kan jag bara förundras över den där starka livsgnistan som slog rot samtidigt som jag stod öga mot öga med döden. Var kommer kraften ifrån?

Ingenting är självklart och inget kan tas för givet, ändå gör vi det oftast – tar livet för givet.
Livsrumsdagarna vill sätta fokus på det goda i livet. Det hållbara livet. Att göra sitt bästa för att hålla sig själv – och världen – stark och frisk. Mat och motion är som ett mantra vi inte kommer undan. Likaså att värna vår jords resurser genom att se om vårt hus och hur vi lever.

I den här bilagan vill vi lyfta fram olika goda exempel på hur man kan värna livet – både det lilla och det stora. Och kanske hitta lite ny livsgnista. Erik Jarlemyr hämtar sin kraft i den vackra trädgård han själv har skapat, Cecilia Blidö la om sin kost och blev piggare och friskare och Magnus Svensson byggde sig sitt drömboende när han renoverade det gamla 1700-talstorpet efter konstens alla regler. Ni kan också läsa om kommunens stora satsning på att göra Lerum till Sveriges ledande miljökommun.

Själv sätter jag fortsatt tilltro till mina riddares kamp i min kropp. När livet ställs på sin spets, får man en unik möjlighet att se allt från nya perspektiv. Jag önskar er en trevlig läsning!

  • Christina Lundin