Henrik Ripa (M) provade på att sitta i kassan när han gjorde studiebesök hos Systembolaget i Lerum, och han var noga med att kolla legitimation. Foto: Carina Svensson

Vill att cigaretter enbart ska säljas på Systembolaget

Nyheter

När Henrik Ripa gjorde studiebesök på Systembolaget passade han på att göra ett politisk utspel:
– Jag tycker att cigaretter enbart ska säljas på Systembolaget, och samtidigt skulle man höja åldersgränsen till 20 år. Det vore ett spännande nytt steg, tycker han.

Vid lunchtid på fredagen gjorde Henrik Ripa, moderat riksdagsledamot och suppleant i socialutskottet, ett två timmar långt studiebesök på Systembolaget i Lerum.

Han pratade med personalen och visades runt i butiken. Sedan fick han prova på att sitta i kassan.

– Det är jättebra att få komma ut i verksamheten så här. Det känns bra att se att personalen är noga med ålderskontrollerna och att man inte sysslar med merköp. Man har till exempel inte starkspriten vid kassorna, konstaterar han.

Han passade på att prata om hemkörning, som Systembolaget börjar med i höst.

– Ja nu ska ni börja med hemkört, är det någon som har kallat det det? undrar Henrik Ripa.

Det visar sig att han inte är den första.

– När alkoholen körs hem till folk ska samma regler gälla, alltså att man är lika noggrann med ålderskontroller och att man inte säljer till någon som är berusad. Det gäller att få det att fungera, säger Henrik Ripa.

På frågan vad han personligen tycker om monopolet svarar han:
– Jag är väldigt positiv till monopolet ur folkhälsoaspekt.
– Sedan tycker jag att utbudet på Systembolaget är väldigt bra också, en liten ort som Lerum hade inte kunnat ha ett så brett utbud om det såldes alkohol i Icaaffären. Inget ont om Icahandlarna men det hade inte varit ekonomiskt möjligt.

9 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. ge er

  Ett himla klankande på rökare!

  Ska man dra det så långt så borde de förbjuda farliga receptfria mediciner, och framförallt införa motbok där de som inte bevisligen tränar regelbundet och har hälsan nekas köpa alkoholfritt på bolaget. Lägg ner med att styra alla!

 2. Bra tänkt Henrik Ripa

  Ditt förslag om att bara sälja cigaretter på systemet tycker jag som rökare är toppen!! Det kommer att bli samma effekt som när alkohol-skatten höjdes, jag köper istället ”importerade” cigaretter samtidigt som jag köper mitt vin.(det är faktiskt sant! jag dricker vin OCKSÅ). Det blir bra för er som ”bara” tar ett glas vin till maten också, inga köer och personalen har tid att rekommendera rätt vin till oxfilen.

 3. Drogkoll

  Eftersom nikotinister inte förstår att deras beroende är att jämföra med alkoholism och att deras anhöriga drabbas minst lika hårt som de själva när de blir sjuka och dör av sitt missbruk har du helt rätt Ripa!
  Nikotin bör ha samma status som olagliga droger då det dödar betydligt fler än knarkare och alkoholister. Att bara sälja på Systemet vore ett steg i rätt riktning! Målet bör dock vara att förbjuda giftet helt. Stå på dig Ripa!

 4. Bravo Henrik.

  Att sälja på systembolaget är att ta i.
  Men en bit på väg är att ge försäljare-licens som dras in vid minsta minsta missbruk av försäljaren. ex: försäljning till minderårig, försäljning av smuggelcigaretter, obetalda skatter, inkassokrav, trafikbrott mm.

 5. Bra Ripa!

  Varför inte sälja både alkohol ock tobak på apoteket
  efter läkares ordination. Vidare kan vi kanske även få mina snuspåsar begränsade till max tre per dag. Naturligtvis skall åldersbestämningen ändras från nuvarande till mellen 24 till 35 år. Då är man väl starkast? Dispens kan naturligtvis utdelas till politiker och andra eminenta personer.

 6. En stilla bön

  När herr Ripa är på G så kanske han kan dra ett strå till stacken av protesterande ”stoppa de vansinniga trängselstationerna som straffar alla som kör förbi Göteborg på motorvägen”.

 7. Bravo!

  Mycket bra förslag! Heja på Ripa! Här kommer ännu ett tips: Lerums kommun bör också gå före när det gäller förbud mot rökning utomhus i sk offentlig miljö, restauranger mm. inte för att vara elak mot rökare utan för att vi astmatiker också vill delta i ett normalt utomhusliv. Många rökare respekterar och går iväg till en annan plats för att röka när man säger att man lider av astma. Men några blir istället arga och bolmar på ännu mer. Resultatet blir ett otrevligt host- och astmaanfall…. Och det kan störa värre än något annat… Det tragiska är att många rökare stegvis drar på sig astma, Kol, cancer etc under årens lopp. Kommunen bör ta tag i detta. Kommunen borde också stödja vårdcentralerna att driva rökavvänjningsgrupper med mera. Det vore väl något för en kommun med miljöinriktning!

Kommentering är stängd.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det