Lite egyptiskt förekommer i en av Arnold Bunges målningar.  Inspirationskällan från Algeriet var dock en förfalskning, har han senare fått veta.

Resa med filosofisk konstnär

Kultur och nöje

Utställare i Dergårdsgalleriet den närmaste tiden är den filosofiske Arnold Bunge. I måleri och installation tar han med publiken på en tids- och kulturresa.

Inspirerad av äldre kulturer beskriver Uppsalabon Arnold Bunge sina funderingar kring de klassiska frågorna. Varifrån kommer vi, varför vi är här, och vart vi är på väg.  Inspirationen kommer ibland från nordisk bronsålder eller från de australiska urinvånarnas måleri. Bunge beskriver olika slag av sökande, i tidens eller verklighetens oceaner, i akrylmålningar, collage eller i en enstaka installation.

– Aboriginernas tidsuppfattning är spännande, den  går i cirkel. Dom har sin drömtid. Vi har en rak, linjär tidsuppfattning, säger Arnold Bunge, vars släkt kommer från Blommaskog i Lerums kommun.

Under vernissagedagen fick han för övrigt besök av en släkting, som han fått kontakt med genom släktforskningen.
Han har just för detta galleri en version av sin installation på temat tiden, ”Carpe diem”, fånga dagen. Publiken är välkommen att bidra, kanske med en bild på farfar eller farmor, eller någon dikt. Installationen är ett levande konstverk som kan utvecklas med andras hjälp.

– Förut var jag en tidsbrottare, som försökte hinna med så mycket som möjligt. Efter en sjukdomsperiod inser jag att det är viktigare att lära sig leva i nuet. Man vet inte när livet tar slut.
Den ibland ganska abstrakta konsten är inte nödvändig att förstå helt och hållet för att man ska ha behållning av den enligt utställaren.

– Det handlar inte bara om intellekt, då kunde jag ju nöja mig med att skriva en bok, utan känslan är viktig. En eurovisionsschlagerlåt kräver man inte att man ska förstå rakt igenom, man öppnar sig och tar emot känslorna, och så hoppas jag att min publik ska närma sig min konst också.
Utställningen pågår till 18 oktober.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det