Årets stipendiater ur Måns Jenningers minnesfond samlade på bild tillsammans med föredragshållare och arrangörer från Bris och Friends.

Ny fas för Måns minnesfond

Reportage

Adrian Isaksson stoppade en misshandel. Barn- och fritidseleverna ordnade kompisdagar för att få högstadieelever att förstå att de kan stoppa mobbning.
I tisdags prisades de med stipendium ur Måns Jenningers minnesfond.

Då var det på dagen åtta år sedan 13-årige Måns tog sitt liv efter sex års mobbning i skolan.
Åtta gånger har också Måns pappa Claes bjudit in till minnesstund och stipendieutdelning den 23 april.
Nytt för i år var att vid hans sida stod representanter för de stora organisationerna Bris och Friends.

– Det här samarbetet betyder förstås jättemycket, säger Claes Jenninger, som numera jobbar heltid för att minska mobbning och kränkningar bland barn och ungdomar.
Bland annat skriver han en bok tillsammans med tidigare barn- och elevombudsmannen och numera generalsekreteraren för Friends, Lars Arrhenius.

Lars Arrhenius var också med vid årets stipendieutdelning, som skedde i ett konferensrum på Svenska mässan i Göteborg.
– För mig betyder Måns öde extra mycket, förklarade han.

Och berättade att besöket han gjorde på den allra första minnesstunden för Måns, 2006, gjorde stort intryck på honom:
– Det var strax innan jag tillträdde min tjänst som barn- och elevombudsman. Mötet med Claes fick mig att inse tyngden i mitt nya uppdrag och präglade mig väldigt mycket i hur jag utformade mitt jobb.

Han berättade att han hade alltid hade en knapp liggande på sitt skrivbord, med Måns ansikte på, som han fått av Claes.
– Den gjorde att jag varje dag påmindes om vad mobbning kan leda till för barn och unga.

Det var också därför han hoppade på uppdraget som generalsekreterare för Friends för ett drygt år sedan. För att kunna jobba mer förebyggande.
– Jag är övertygad om att det går att stoppa mobbning om vi bara alla hjälps åt, förklarade han.
Och fick medhåll av Monica Kjellberg, mamma till 14-åriga Liv, som under sina första skolår utsattes för kraftig mobbning, men själv lyckades vända det hela.

Liv delade med sig av sitt öde, som faktiskt gav henne priset Svenska hjältar 2010. Och Livs mamma berättade om hur utsatt, frustrerad och förtvivlad man känner sig som förälder till ett barn som mobbas.
– Jag känner igen mig i Livs mammas berättelse, sa Claes Jenninger innan det var dags för årets stipendieutdelning.
Egentligen skulle stipendierna ha delats ut av fjolårets pristagare. Men ingen representant för Föräldraföreningen Filk hade möjlighet att närvara.

I stället hade de bett Claes Jenninger läsa upp ett brev som de skrivit, där de förklarade att deras kamp för mer resurser till skolan också är ett sätt att förebygga mobbning.

Adrian Isaksson fick priset för att han hade stoppat en misshandel av en kompis på Torpskolan. Han berättade vad som hänt och hur det kändes att gå emellan och sedan få vara vittne i en rättegång.

Barn- och fritidseleverna på Lerums gymnasium berättade om hur deras projekt att erbjuda och ordna kompisdagar för högstadieelever påverkat både dem och de elever de mött. De prisades också av sina lärare som sa att de var en alldeles speciell klass, som verkligen gjort skillnad.

Minnesfonden förvaltas i dag av Rädda Barnen. När nu också Friends och Bris träder in som samarbetspartner, så är det en garant för att den kommer att leva kvar till Måns minne, men också för att se till att andra barn och ungdomar inte ska behöva lida som han.

Elisabeth Wallinder från Bris förklarade att hon tror på det nya samarbetet.
– Jag är väldigt berörd av den här dagen och tror att tillsammans kan vi göra skillnad för barn och unga som växer upp.