Varför vallöften?

Debatt

I april 2010 ordnade Järnvägsföreningen en partiledardebatt i missionskyrkan där samtliga partier var med. Då gavs följande vallöften: att kommunen skulle verka för en tunnel norr om Aspen samt att man inte skulle acceptera några förbigångsspår. Detta lovade M, FP, C, KD, och SD. S och V var inte med på detta och MP ville avvakta en utredning.

Nu har MP kunnat ta del av utredningen som visar på en klar försämring för Stenkullenborna och Säveåns naturreservat. Höga maximala ljudnivåer enligt Trafikverket och 33 000 kubikmeter sten i ravinen ner mot Säveån, på strandskyddat område i Säveåns naturreservat och inom Natura 2000. Allt till en kostnad av flera hundra miljoner kronor. Detta kallar Anna Lena Holberg ett samhällsekonomiskt lönsamt robust kommunikationssystem för hela landet. Är den ledande miljökommunen och MP nöjda med det resultatet?

Nu är utredningen klar och samtliga partier sade ja till förbigångsspår i Stenkullen, C, SD, en Kd, en moderat och två folkpartister begärde återremiss i kommunfullmäktige den 21 mars.

I dagens läge går det 232 tåg/dygn. Vid ett nollalternativ – alltså vid ingen utbyggnad kan 257 tåg passera Lerum/Stenkullen – vid en utbyggnad av två förbigångsspår räknar Trafikverket med ytterligare två godståg. Menar Anna Lena Holberg att två tåg skulle ge hela landet ett samhällsekonomiskt och robust kommunikationssystem.

Jag frågade Anna Lena Holberg varför vallöftena inte hölls och fick till svar att tiderna har förändrats. Ja det har de och kommer alltid att gör, men i detta fallet till det sämre speciellt för Stenkullenborna och Naturreservatet. Och dessutom tillade hon, att kommunalråden utmed Västra Stambanan blir arga om man bråkar och hon vill inte vara ovän med dem! Men svika Lerums/Stenkullenborna – sin egen kommun – det tycker Anna Lena Holberg är helt OK.
Vad är ett vallöfte värt?


Birgitta Waldenborg

2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Om det verkligen är så

    att M, FP, C, KD, och SD lovat att verka för en flera mil lång tunnel under Lerum är det kristallklart att dessa lokalpartier totalt saknar omdöme och låter sig luras av vilka fantasihistorier och drömmar som helst. Tunnelfantasierna saknar helt geologiskt underlag och kostnadsberäkningar och är mycket, mycket sämre förberedda än exempelvis Hallandsåstunneln var vid start. Helt klart att vi inte kan låta lokalpartier som totalt saknar verklighetsförankring och omdömesförmåga ha något inflytande i Lerum. Rösta alltså inte på ovan nämnda partier!

  2. Ny uppdatering av huspriserna i Lerum ?

    Har det kommit ut en ny lista över huspriser i Lerum nu igen ? Där järnvägsföreningens medlemmars huspriser inte stiger så som ni vill för att de ligger för nära järnvägen. Västlänken är väl det enligt riksrevisionen det sämsta infrastrukturprojektet i Sverige just nu men jag tror att hade de tittat på er tunnel så hade de fått ett nytt bottennapp. Sedan var det ju det där med kalkyler, hade ni det eller ?

Kommentering är stängd.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det