Delar av avdelningen Sirius på Timmeråsens förskola tillsammans med späckhuggaren Willy. Bakre raden från vänster: Ellen K, Elias, Filippa W, Sofie, Engla och Stella. Främre raden från vänster: Hugo, Ellen P, Frida, Melker, Ellen A, Agnes och Filippa W.

Willy på plats i kommunhuset

Reportage

Mycket skoj och många nya kunskaper har det blivit under projektet. Nu ställer Timmeråsens förskola ut sin späckhuggare Willy för allmän beskådan i kommunhuset.

Sen i höstas har barnen på avdelningen Sirius på Timmeråsens förskola jobbat med temat vatten. Späckhuggare visade sig vara en sak som intresserade barnen extra mycket, och projektet inriktades därför snart på det stora djuret.
När LT besöker förskolan är barnen ivriga med att dela med sig av sina nyvunna kunskaper.
– En späckhuggare kan bli nio meter lång, säger Ellen.
– De har ekolod. De skickar ut det och det studsar tillbaka på vissa grejer, upplyser Melker.
– De äter fisk, påpekar Sofie.

Dessutom berättar barnen att späckhuggaren är en slags val som är släkt med delfiner. Den är ett däggdjur som äter lax, bläckfiskar, sälar och pingviner.
Lärt sig mycket
De kan även äta människor, men det händer inte så ofta, som tur är. Späckhuggarbarnen äter på ett lite speciellt sätt.
– Barnen dricker inte ur tutten. De sprutar ut mjölk i vattnet, berättar Sofie.

De 25 barnen på avdelningen har tillsammans byggt en nästan två meter lång modell av en späckhuggare. På en stomme av hönsnät lades gips på. Därefter limmades tidningspapper på, och skapelsen målades slutligen i naturtrogna färger. Späckhuggaren blev så stor att det krävs tre barn för att bära den.

Barnen fick lämna förslag på vad späckhuggaren skulle heta, och sen fick de rösta om saken.
Willy, Späckis eller Den bästa späckhuggaren i havet var alternativen, och Willy blev till slut det förslag som kammade hem flest röster.

Men för att alla skulle bli nöjda kom man till slut överens om en kompromiss: Späckhuggaren skulle heta Willy, men kallas Späckis och vara den bästa späckhuggaren i havet.
Under projektet har barnen fått lära sig massor om späckhuggare och andra vattendjur. De har bland annat gjort studiebesök i ett vattentorn och på Naturhistoriska museet i Göteborg. Barnen har dessutom gjort en film med späckhuggaren Willy i huvudrollen.
Med start denna vecka och några veckor framöver ställs Willy ut i kommunhusets entré tillsammans med en pärm med bilder där man kan läsa och se allt om hur projektet gått till.