Maria Larm och australiske kelpien Figge gjorde nyligen praktik på Aspenässkolan. Här är det   &

Figge ska bli terapihund

lerum

Djur har positiva effekter på människor, men i Sverige är det ännu ovanligt med terapihundar.
En av de som satsar är Maria Larm från Lerum, som går en utbildning med sin hund Figge.

Maria Larm har haft hund i 18 år och är även utbildad hundinstruktör. Till vardags jobbar hon som habiliteringspedagog på en gruppbostad inom LSS. Efter utbildningen kommer hon att kunna kombinera sitt intresse för hundar med att jobba med människor.
— Jag tycker om människor och hundar. Här får man sätta ihop det man är bäst på.

Utbildningen som Maria Larm går tillsammans med Figge hålls i Göteborg på helgerna.
Kursen består av såväl teoretiska som praktiska moment, och Maria har tidigare gjort praktik med Figge på ett demensboende i Alingsås. Nyligen gjorde de båda praktik på Aspenässkolan i Lerum.

Alla elever på skolan fick då en chans att klappa Figge, träna på hur man ger honom godis, göra olika cirkuskonster och att låta honom apportera.

När LT träffade Maria och Figge var det klass 5C som på sin lunchrast fick träffa terapihunden. Uppspelta och glada radade eleverna upp sig för att i tur och ordning få hälsa på Figge och prova på att kasta en boll som han hämtade.
— Han var duktig, tyckte Alexandra Malmkvist i klass 5C.
Och när eleverna fick veta att det var Figges tvåårsdag, bröt de alla ut i en spontan Ja må han leva-sång för hunden. Det var tydligt att många uppskattade besöket av terapihunden och dess förare.
– Det är mycket glädje. Det har varit många skratt, säger Maria.

Genom praktiken får Maria och Figge träna på samarbete. Hunden får även vänja sig vid barn, och barnen får lära sig hur man närmar sig en hund, så de kan undvika bitolyckor.

Terapihunden och hundföraren är ett team som arbetar tillsammans. De kan bland annat arbeta på skolor och olika typer av boenden. Terapihunden och dess förare kan även göra nytta inom psykiatrin, sjukgymnastik och kriminalvården.

När man klappar en hund utsöndras hormonet oxytocin, vilket är samma hormon som utsöndras när en mamma ammar sitt barn, eller när man får massage. Hormonet gör att man bli lugn och känner sig trygg.

Forskning har visat att terapihundar också har en positiv effekt vid depressioner och kan dämpa ångest.
– I USA har man haft terapihundar hos tandläkaren. De dämpar ångesten och panikkänslorna, säger Maria.
I Sverige är användandet av terapihundar fortfarande ganska ovanligt.

På Bankeryds bibliotek i Småland testar man just nu att använda så kallade läshundar som barnen får läsa högt för. Och på Årstaskolan i Stockholm har man haft terapihundar som barnen fått träffa. Hundarna gör barnen lugna, vilket gör att de får lättare att koncentrera sig.

Maria Larm tror att användandet av terapihundar kommer att bli allt vanligare i framtiden.
– Ja, det är jag ganska övertygad om när man ser effekterna, säger hon.

Det ställs hårda krav på vilka hundar som får bli terapihundar. Man tittar bland annat på hur hunden reagerar på människor som sitter i rullstol eller går på kryckor, och hur djuret reagerar när man tappar något.
— Det viktigaste är att den är orädd, stabil och att den kan koppla av, säger Maria Larm.