Laddar inför turistsommaren

Reportage

Nu inleds tredje året av Lerums satsning på bättre service för turisterna. Nyligen samlades företrädare från Lerums turistmål för att lära sig mer om sin kommun.

Gerd Riccius berättade om Aspenäs herrgårds spännande historia.

Från att tidigare haft två platser för turistinformation startades  2011 turistinformation även på Nääs fabriker, på Stora Lundby golfklubb och på Lilla ön i Floda.
Satsningen är ett led i att utveckla turistnäringen i Lerum, och efter denna säsong ska det hela utvärderas.
– Vi kan inte mäta att det ger fler besök, men vi kan mäta att det ger bättre service, säger Åsa Qvist, turismutvecklare i Lerums kommun.

Nyligen träffades 35 personer från Lerums besöksnäring för att under en dag få lära sig mer om några av kommunens besöksmål.
Under en gemensam bussresa fick de besöka bland annat Sjöviksgården, Nääs slott och Tollered.

Dagen avslutades på Aspenäs herrgård, där Gerd Riccius berättade medryckande om herrgårdens rika historia.
Två av de som var med under dagen var Ingemar Hjelm och Zaneta Slusny från Floda Bid, som från och med denna säsong tar över driften av turistinformationen på Lilla ön i Floda.

Förutom att informera besökarna om vad man kan göra i kommunen, kommer det att bli caféverksamhet. Och det före detta vandrarhemmet på ön kommer att fungera som en informationscentral för utvecklingen av Floda.
Ingemar Hjelm fungerar som projektledare. Zaneta Slusny ska driva turistinformationen under sommaren, och hon fick lära sig mycket nytt under dagen.
– Det var spännande, säger hon.

Gunnel Kämpe och Linda Behmer från Stora Lundby golf, är också de nya på jobben som turistinformatörer.
Linda Behmer säger att hon har lärt sig massor, och skulle vilja tipsa besökare om till exempel slottsvandringar på Nääs eller att besöka Nääs fabriker.