Johnas Nordlund säger att hans företag är ett Flodaföretag, trots att lokalerna numera ligger i Sävedalen. Foto: Petra Dahlberg

Ny metod för att schakta

Nyheter

Satsningen på en ny schaktmetod får Flodaföretaget Nordlund entreprenad att växa. En ny maskin gör arbetet med att lägga ner kablar i marken både snabbare och effektivare. Fler maskiner är på gång och företaget behöver anställa fler för att möta efterfrågan.

Tänk om man kunde göra ett smalt spår i marken för att lägga ner rör och kablar, istället för att gräva en stor grop. Den tanken fick Johnas Nordlund, vd för Nordlund entreprenad AB, att satsa nära en miljon kronor på en helt ny maskin, och ett nytt sätt att arbeta.

– Vi har en ny schaktmetod som vi kallar infratrenching. Vi jobbade med Ericson i Alingsås och lade fiber förra året. De gräver ju upp alla gator för att lägga ner ett litet rör. Det tyckte jag var dumt så vi tog fram en maskin som spårar upp asfalten. Sen körde vi en kedjegrävare där i, säger Johnas Nordlund.

Resultatet blev ett prydligt spår i marken där rören kunde läggas ner. Det var lätt att fylla igen och det gick åt mindre asfalt.
– Sen kom vi på att man skulle ha en maskin som gjorde allt på en gång, med ett stort hjul med en sidoförskjutning på. Tekniken fanns redan – hjulen fanns i USA, så jag tog kontakt med en maskintillverkare.

Den första maskintillverkaren han kontaktade trodde inte alls på idén. Johnas Nordlund berättar att i Holland, där tillverkaren har sin agentur är ledningarna nedgrävda huxflux i marken, och de befarade därför att maskinen skulle skära av ledningarna.

Nästa tillverkare var mer positiv och byggde maskinen som levererades för tre månader sedan. Just nu lägger den fiberkablar i ett radhusområde på Öckerö.
– Det blir en billigare schaktmetod både för oss och för kunderna. Vi kan lägga 200 meter rör om dagen, om inte mer. Schaktar vi på vanligt sätt hinner vi 40-50 meter. Maskinen går ännu fortare men man måste lägga tillbaka allting och kompaktera, alltså trycka till massorna efteråt.

Gatubolag och kommuner är skeptiska till ny teknik, men allteftersom tekniken har visat sig fungera ökar uppdragen.
– Det är jättestor efterfrågan på vår maskin. Vi skulle kunna jobba under semestern också, men jag har sagt att vi måste vara lediga. Så roligt är det inte, säger han och tillägger att fler maskiner är beställda.

Johnas Nordlund startade företaget som en enskild firma i Floda 2000, och ombildade till aktiebolag för ett år sedan. Nu har han åtta anställda och letar efter fler, helst från Lerums kommun.
– Vi har två killar som inte bor i kommunen, men resten gör det. Jag har försökt ta folk härifrån, så att de kan samåka till olika arbetsplatser.

Företaget har nyss flyttat in i nya kontorslokaler i Sävedalen och snart börjar en säljare som ska sälja in paketlösningar till fiberföreningar och bostadsområden.
Hur ser framtiden ut?
– Ny teknik, det ser jättebra ut. Det ringer ju hela tiden, de vill att vi ska vara överallt. Även i Stockholm och Uppsala. Men det är goast att vara hemma. Det gäller att hänga med långsamt ändå, annars blir det Kalle Anka av allting. Det är det som är så svårt, man kan ju inte bara köra på, säger han.