Många stretchar för lite. Det tror Miranda Bergenkull, som avslutat sitt första år på Balettakademins musikallinje. Hon uppmanar folk att lägga ner mer tid på stretchingen och inte minst att utföra övningarna ordentligt.

Glöm inte att stretcha

Sportreportage

Löprundan är över, eller styrkepasset klart. Nu väntar vila för möra muskler resten av dagen. Då har du glömt en viktig del av träningen – stretchingen.

Miranda Bergenkull från Olofstorp har avslutat sitt första år på Balettakademins musikallinje. Hon har dansat sen hon var tolv år och tränat karate. Aktiviteter som kräver en vig kropp.
Alla behöver inte kunna sparka benen över sitt eget huvud, men de flesta skulle må bra av att vara lite rörligare. Därför ägnar vi den sista delen av serien om sommarträning åt stretching.

– Många försummar stretchingen och det är synd. Jag tror att de flesta skulle behöva lägga ner mer tid på det, säger Miranda.

Hon börjar sin lektion med att förklara att det finns två olika sorters stretching, med olika syften. Dels stretching direkt efter träning för att undvika träningsvärk, kramp och stela muskler. Dels så kallad djupstretching för att förbättra smidigheten. Något man bör vänta med någon timme efter träningen för att övningarna ska bli effektiva. Faktum är att det går att vänta betydligt längre än så.

– Det är något jag har fått lära mig på skolan. Har du tränat på morgonen så kan du vänta ända till kvällen. Musklerna är fortfarande varma även om du kanske behöver värma upp dem lite, säger Miranda.

Varva mellan att spänna muskeln i ungefär tio sekunder och slappna av lika länge. Även den som är smidig bör ta ett steg i taget och till exempel inte försöka gå ner i spagat eller split med en gång. Det är okej att det sträcker ordentligt i muskeln, men det får aldrig smärta.

– Många tror att du måste stretcha varje dag för att bli smidig, men det räcker med tre gånger i veckan. Det viktiga är att du koncentrerar dig. Tänk inte på vad du ska äta eller vad du ska göra senare. Ge musklerna uppmärksamhet, säger Miranda.

Den som gör fel kan istället tänja lederna, vilket är skadligt.
Stretchingen ska givetvis anpassas till träningsformen. Men det finns muskler som folk oftare får problem med än andra.

– De flesta är spända i bål, höft och rumpa som är svåra att stretcha, säger Miranda.

När hon är ordentligt uppmjukad efter en stunds instruktioner och vrider benen i omöjliga vinklar, är det svårt att förstå att den 20-åriga dansaren skulle kunna ha problem med stela muskler. Men just en stel höft gav henne ryggproblem. Något en idrottsmassör konstaterade strax efter att hon började på balettakademin.

– Det är vanligt att vara stel i höftböjarmuskeln. Alla har sina problemområden och höften är mitt.

Med övning kan alla bli viga med tiden, menar Miranda, som säger att hon själv inte är naturligt vig.

– Men det är också viktigt att komma ihåg att alla har sina fysiska gränser.