Hon har mycket energi

Sportreportage

Ingen kan beskylla Susanne Hydén för att vara lat. Tvärtom verkar hon ha hur mycket energi som helst. Fast numera försöker hon faktiskt sitta på händerna i vissa sammanhang för att inte engagera sig i all för många olika saker.

Susanne Hydén fyllde nyss 50 år och veckan före kalaset är köket fullt av hembakade kakor av olika sorter. Döttrarna har bakat och äldsta dottern Victoria har fått utlopp för sin kreativitet i köket och skapat egna bakverk.
– Här är en kaka med choklad, kardemumma och nutella, säger Susanne och räcker fram en burk med kakor formade som chokladblommor.

Hon satsade på ett stort födelsedagsfirande med öppet hus och massor av mat.
– Jag ser verkligen fram emot att ha ett stort kalas, skrattar Susanne och fortsätter:
– Det känns bara så sjukt att det har gått så fort. Men det är roligt att ha en anledning att bjuda in folk och träffas och ha trevligt.

Till vardags jobbar hon som headhunter och coach på det egna företaget Spira rekrytering. Företaget fyller nio år i år, men till skillnad från tre- och sexårsjubileet får firandet stå tillbaka för hennes eget födelsedagsfirande i år. Hon satsar på ett tioårskalas nästa år istället.
– Jag startade företaget efter att jag fått min andra dotter. Då ville jag kunna jobba lite mer flexibelt medan företagen helst ville att man skulle jobba 8-17.

Susanne tror också att hennes erfarenhet i viss mån var avskräckande. Hon har jobbat med rekrytering i 20 år, de flesta åren i ledande position.

I början av 90-talet började hon jobba som konsult i ett bemanningsbolag efter att ha blivit uppsagd från sitt jobb som vd-assistent på SE-banken efter bankkrisen.
– Mitt första jobb blev faktiskt att gå tillbaka till SE-banken och sätta mig i telefonväxeln.

Senare blev hon regionchef på bemanningsbolaget och har efter det varit med och startat upp två ytterligare verksamheter i samma bransch.
Arbetet som headhunter innebär att hon får i uppdrag av företag att rekrytera personal. Men hon haft uppdrag som jobbcoach för arbetslösa och varit mentor för nystartade företag via nyföretagarcentrum.

– Även om rekryteringen alltid kommer att vara grunden i det jag gör, och det som hjärtat klappar mest basalt för, så är det väldigt kul att ha jobbat med de här andra sakerna. Det är nyttigt att kliva ner från headhunter-trappan och se hur det är i resten av samhället också.

Hon har coachat alltifrån vilsna ungdomar som inte vetat hur de ska ta sig ut på arbetsmarknaden, till nysvenskar och arbetslösa vd:ar.
– Jag tror att det är nyttigt att inse att det gäller att vara ödmjuk, och att alla kan hamna där, säger Susanne som tydligt märker arbetsmarknadens svängningar i sitt jobb.
– Som headhunter har jag aldrig varit med om så konstiga tider som de senaste två åren. Företagen är så rädda för att ta fel beslut. Rekryteringar har gått i stå, och det märks en stor osäkerhet.

Susanne tycker att det är viktigt att inse att jobbet är en stor del av självbilden för många, och naturligtvis av stor ekonomisk vikt. Hon är noga med att resultatet ska bli bra både för kunden och för den som rekryteras.

– Det har hänt att jag brutit med kunder där det inte har fungerat, och jag har också tackat nej till företag vars värderingar jag inte kan stå för. Ibland är det kostsamt att tänka så men å andra sidan sover jag gott om nätterna.

Sedan Susanne fick barn har hon haft ambitionen att inte jobba heltid. Hon vill ha tid att träffa barnen och att ägna sig åt sina fritidsintressen. Hon har flera engagemang vid sidan av jobbet, dels i Lerum Aspen Rotaryklubb och som styrelseledamot i Braintek, ett bolag som drivs av Chalmers studentkår.

Susanne beskriver sig själv som driven och säger att hon gärna hoppar på styrelseuppdrag och går med i brukarråd och föreningar. Hon har alltid varit den som frivilligt organiserar firmafesten. Men numera försöker hon göra tvärtom.

– De senaste åren har jag varit tvungen att titta inåt och lite grann sitta på händerna, och inte ropa: Ja, jag vill vara med, utan att välja. Det har blivit lättare och lättare med övning och det kanske är en mognadsprocess.

Hennes jobb innebär många sociala kontakter, och därför uppskattar hon att få vara hemma och ta det lugnt. Och hon är noga med att ta sig tid att sitta och läsa eller bara vara.
– Jag tror att man behöver ha lite tråkigt ibland. Det är då man kan bli kreativ efteråt. Det kan inte vara fullt ös hela tiden.