Anger källan

Debatt

Svar till webbsvarare.
Klaga är livsnerven i en demokrati sa Gunnar Falkemar när han föreläste i Lerum för cirka ett år sedan. Han sa också att när besluten är fattade har kunskap svårt att få genomslag.

Någon av webbsvararna efterfrågar källor. I min insändares första mening anger jag källan. Trafikverket. Vissa politiker och webbsvarare använder ordet robust i sina uttalanden. Riktigt vad som menas är svårt att förstå. Någon efterlyser kalkyler eller en hemsida. Visst järnvägsföreningen har en hemsida, och kalkyler finns också. Svajas efterfrågar kunskap och fakta. Jag använder mig av den kunskap och fakta som Banverket/Trafikverket förmedlar i sina utredningar.

Johan skriver att allt går att bygga om man betalar. Ja med våra skattepengar. Ett exempel är Hallandsåsen. Den kommer troligen att kosta 15 gånger den beräknade kostnaden och det har tagit 20 år hitintills att bygga i stället för ett år, som Banverket beräknade. Snart, snart siktar man ljuset i tunneln. Kunskapen saknades inte men beslutsfattarna lyssnade inte. Till men för skattebetalarna och miljön.

Någon nämner också bullerplanken. Tyvärr har bullereffekten även en motsatt sida. Ekoeffekten framkallar betydligt högre bullernivåer än tidigare, men det kanske blir bättre när solenergiplanken kommer upp och släpper ut sin energi, fjärrvärme i tomma intet.

Järnvägsföreningens intentioner är att skapa en utbyggnad av Västra Stambanan till minst 2 + 2 spår. En säker, effektiv och hållbar infrastruktur som gagnar miljön. Men för att vi skall bli en ledande miljökommun krävs att besluten går hand i hand med kunskap, miljötänk och ekonomi.


Birgitta Waldenborg

2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Hallandsåsen?

    Så ditt argument för att bygga en 20 kilometer lång tunnel är att man byggde en sex kilometer lång tunnel som blev 15 år försenad och kostar 15 gånger mer än planerat.

    Och hur jag än letar hittar jag inga kalkyler på er hemsida. Kan du vara så snäll och länka till dessa så att vi alla kan ta del av materialet. Det borde ju vara i er förenings intresse att alla kan ta del av dessa.

Kommentering är stängd.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det