För OS-meriterade seglarna Anna Kejllberg och pojkvännen Sebastian Östling är deltagandet i Atlantic Rally en helt annorlunda typ av segling än de är vana vid. Foto: Daniel Elfvelin

Uppfyller drömmen – korsar Atlanten

Segling

En grupp Lessare ska segla över Atlanten, som deltagare i Atlantic Rally for Cruizers.
Starten går på söndag på Gran Canaria.

För båtägaren Eric Alfredson är det andra gången i ARC. Övriga seglare är matchracing-specialisten Anna Kjellberg med pojkvännen Sebastian Östling och pappa Jonas Kjellberg. I besättningen finns även både kock och snickare.

ARC startar 24 november från Las Palmas på Gran Canaria, och målet är Rodney Bay på ön Santa Lucia i Karibiska havet. Man räknar med cirka 200 deltagande båtar i tävlingen.

Eric Alfredson och Jonas Kjellberg har varit med förut. Detta för tio år sedan, då i sällskap med bland andra Erics bror Hans, lyckades man så bra att det blev en tredjeplats i deras klass.
Båten som är 53 fot lång, är en rätt lyxig farkost, berättar Anna Kjellberg.

– Men det är inte så att man har egna hytter, utan det kommer bli trångt. Den stora utmaningen är att pressa in all mat och vatten som behövs för resan.

För Anna, med ett OS bakom sig och pojkvännen Sebastian, som seglat två OS, är det en ny erfarenhet.

– Det här är annorlunda. Det är inte den intensiva segling som vi är vana vid, och inte så nära land som i vanliga tävlingar. Det blir en ny upplevelse, och det känns tryggt att få den tillsammans med erfarna seglare som Eric och min pappa som varit med om det tidigare.

Tanken på att korsa Atlanten har funnits länge hos Anna.

– Det är lite av en dröm som går i uppfyllelse. Jag har alltid tänkt att det skulle vara roligt att få göra någon gång.

Eric Alfredson har sett om båten och bytt ut allt som skulle kunna krångla, så den är i toppskick inför utmaningen.

Men det kan alltid hända saker under en lång resa. Det är bra att ha med sig sådana som Anders Persson och Karl-Anders Andersson, som är bättre på att snickra och laga mat, än på seglandet.

– Jag tror att det kommer ta ungefär två veckor att komma över. Jag hoppas att vi kommer fram i tid, så vi kan ta lite semester innan vi reser hem.

Hur tävlings-betonat är det här arrangemanget?

– Det är en tävling, men inte med Volvo Ocean Race-känsla, där man får leva på frystorkat, utan det är ganska socialt, både före starten och när man kommer i land. Jag ska ha med lite böcker att läsa, men pappa säger att dagarna går och att det inte blir så mycket dötid, säger Anna Kjellberg.

11-16 december beräknas flertalet av båtarna nå fram till målet. 21 december är det dags för prisutdelning.

– Vi kommer också att rapportera lite under seglingens gång på vår blogg.