Alléhallen i Floda är stängd hela våren på grund av en vattenläcka.
Alléhallen i Floda är stängd hela våren på grund av en vattenläcka.

Alléhallen stängd hela våren

Nyheter

Alléhallen hålls stängd hela våren på grund av en vattenläcka.
Kommunen arbetar med att lösa problemet för Alléskolans idrottslektioner och idrottsföreningarnas träningar och matcher.
Det här ställer frågan om bristen på idrottshallar på sin spets – alla föreningar kommer att drabbas.

I slutet av förra veckan upptäckte man att det finns stora mängder vatten under golvet i Alléhallen i Floda.
Exakt hur mycket vatten det handlar om är fortfarande oklart. Likaså när hallen kan börja användas igen. Att det är ett stort och allvarligt problem är dock helt klart. Och i måndags fattade kommunen ett beslut om att stänga idrottshallen under hela våren.

– Det är vansinnigt tråkigt, synd om såväl våra elever som idrottsföreningarna i Floda. Nu gäller det att göra det bästa möjliga av situationen, det är ju tyvärr inte så mycket annat att göra, säger Alléskolans rektor Thomas Blomqvist.

Personal från Peab byggservice håller för fullt på med att bryta upp golvet för att se omfattningen av läckan. Och var vattnet kommer ifrån. Troligen är det ett vattenrör som läcker, om det är så och i så fall var ska fastställas genom en provtryckning av systemet.

Kommunen arbetar för fullt med att hitta alternativa lokaler för både Alléskolans idrottslektioner och för träningar och matcher för Floda IBK och Baltichov. Även om den senare har sina flesta träningstimmar i Förbohallen har man också några träningstimmar i veckan i Alléhallen

– Jag har gått igenom hur det ser ut, och det är bara att utgå från fakta. Det är fullbokat i alla hallar måndag till fredag och så gott som hela helgerna. Men vi måste lösa det på något sätt, det är helt enkelt så att det måste lösas, konstaterar Magnus T Carlsson, ansvarig för föreningsfrågor och bokning av lokaler.

Han har mandat att ta bort redan givna halltider från de andra föreningarna, som alltså kommer att tvingas stryka inplanerade träningar.
– Det här kommer att drabba alla. Det kunde lika gärna ha hänt någon annan stans, till exempel Hjällsnäs-, Nova- eller Förbohallen. Nu måste vi hjälpas åt för att lösa situationen, säger Magnus T Carlsson.

Han har dessutom bokat de små gymnastiksalarna i låg- och mellanstadieskolorna i Floda.
– Det blir en utmaning för Floda IBK att hitta nya träningsmetoder i så små gymnastikhallar, konstaterar Magnus T Carlsson.

Arbetet har högsta prioritet. Och han lovar att det ska vara löst innan den här veckan är över.
Det är klart att Alléskolans elever kommer att ha idrottsteori på en del gymnastiklektioner och på andra hoppas man att det ska gå att vara i andra lokaler.
– Det är ju helt fel årstid för något sådant här, man kan ju inte direkt förvänta sig att eleverna ska vilja ha utegympa i den här kylan, säger Thomas Blomgvist, rektor.

Magnus T Carlsson tror att en hel del av gymnastiklektionerna kommer att kunna hållas i Novahallen, som är ledig dagtid när inte Floda Montessori har gymnastiklektioner där.
Stängningen drabbar Floda IBK hårt.
– Alla våra matcher den gångna och kommande helgen har flyttats på obestämd framtid. Vi har också fått avboka alla träningar den här veckan, säger Fredrik Aspgren, ordförande i Floda IBK, och fortsätter:
– Bristen på hallar märks särskilt tydligt i en sådan här situation, kommunen har svårt att hitta alternativ. Det hade lika gärna kunnat brinna i en hall och då hade man haft samma problem.

När Fredrik Aspgren gick ut med informationen till styrelsen i måndags var responsen mycket nedstämd.
– Det kändes som att luften gick ur oss. Vi är mitt i en seriesäsong och det här innebär mycket jobb. Det blir tungt, alla har andra jobb och gör arbetet i föreningen ideellt.

Han är orolig för framtiden:
– Det finns en risk för att vi förlorar medlemmar på det här. Kan man inte spela hos oss kan våra medlemmar välja en annan klubb.

Ytterligare en aspekt är förlorade caféintäkter.
– I normala fall får vi in cirka 2 000 kronor på en helg. Även om vi skulle få vara i en annan hall är det svårt att få med sig allt till det caféet.
En annan kostnad är den för att avboka en match. Om man lyckas omdirigera matchen till en annan hall kostar det inte föreningen något men det gör det när den ställs in.

4 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Jon Stewart

  Alltid detta att det finns eller inte finns pengar.

  Först så håller jag med om att det är inget fel med ett välmående föreningsliv, men låt medlemmarna betala. Då blir det mer delaktighet och mer välmående.

  Sedan är det en rättvisefråga. Jag bor i Lerum. Men jag ”lever” inte i Lerum. Jag konsumerar sport och kultur som är smal och som jag därför måste betala själv och på andra platser än Lerum, t.ex. segling i Bohuslän.

  Slutligen; Nej! det finns inte pengar. I så fall skulle jag inte behöva vänta till 19 februari för att få en tid på vårdcentralen. Inte heller skulle jag läsa om låg lärartäthet med mer.

  Däremot finns pengar i familjerna. Varje familj som som någon gång köper nikotin eller alkohol eller som reser till Thailand (diktatur!) eller spelar på lotto, triss eller tips har ett överskott och bör själva betala sport, fritid och kultur.

  Ytterst är det en rättvisefråga. Jag vill sköta mitt liv, men kunna lita på att staten skyddar mig och att socialförsäkringarna fungerar. Inget annat, utom infrastruktur, men den betalar jag med råge via bensinskatt med mer.

  Tycker du att det är rätt att dina livsbeslut skall betalas av andra?

  Däremot är det rätt att andra stöttar dig om du har otur och behöver hjälp!

  Fundera inte på vad Lerum kan göra för dig, utan vad du kan göra för Lerum!

 2. Svar: Jon Stewart 2014-01-29 Kl: 13:36

  Och var finns dom pengarna? Trodde kommunen måste låna för att klara kärnverksamheten – och de klarar inte ens det.

 3. Till Kärnverksamhet (aka Glenn Beck)

  Håller Tea Party rörelsen på att växa fram i Lerums kommun?

  Nej du, det finns pengar för både idrottshallar som vård, skola, omsorg.
  Ett välmående föreningsliv höjer även standarden på dessa områden.

 4. Svar: Kärnverksamhet 2014-01-29 Kl: 11:01

  Så rätt, så rätt!
  Slöseriet med skattemedel på fritidsverksamheter och hobbys bara måste upphöra och kärnverksamheter prioriteras.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher