• Linda Engström och Elin Lundblad fystränar med brottning. Foto: Peter Welling
  • Åtta av spelarna i det framgångsrika laget. Foto: Peter Welling

2013 gick som en dans

innebandy

FBC Lerums flickor 97 blev årets juniorlag i Lerum 2013 enligt LT:s jury. Lerum var ett av dom fem bästa lagen i landet i sin ålder under 2013.

FBC-laget består av 9 flickor födda -97, och åtta 99:or. Av 98:or hade man tidigare två, som emellertid slutat nu.

– Det fanns aldrig något 98-lag, inte heller något 95-lag, säger Jonas Lundblad, som tillsammans med Ulf Brandes var med och startade flickor 97 för 10 år sedan. Sedan bidrog Jonas också till starten för 99:orna.

– Vi höll till i småhallar, som Almekärrsskolan, det var mycket lek och bollövningar. På den tiden fanns inte innebandyskolan. Det är ett helt annat upplägg nu. Ulf och jag kände att vi behövde en kvinnlig ledare också, och fick med oss en lagförälder, som senare blev tränare hon också.

Seriespelet startade flickorna med som 11-åringar. De vann sin serie ett par år i överlägsen stil, och förra året började framgångarna komma på nationell nivå. Det blev en femteplats i Newbody cup, motsvarande USM, och i USM nådde laget regionfinalen, där det emellertid blev utslaget i finalen. Men på hösten vann tjejerna finalen i regionslutspelet i Malmö för flickor 16. Det blev 5-3 i finalen mot Lugi. Lerum var därmed ett av landets fyra bästa lag. Vilket som är bäst avgörs vid Innebandyfesten i Örnsköldsvik i mars.

Jonas tränar nu flickorna tillsammans med assisterande Thomas Nielsen och Christoffer Sturesson.

Lagets styrka är att spelarna har det väldigt roligt tillsammans.

– Dom känner varandra sedan flera år. Sammanhållningen är fin trots att dom är i lite olika åldrar. Dom har också en otrolig vinnarskalle, och nöjer sig aldrig med en förlust.

Tjejerna är mycket lättlärda och tar snabbt till sig vad tränarna vill lära ut.

Spetskompetens finns framåt. Förstakedjan som består av 97:an Elin Lundblad och 99:orna Sandra Hawerman och Emma Lundblad var målfarligast i hela Sverige i regionslutspelet i höstas.

Elin är en speciellt duktig poängplockare, och var individuellt bäst av alla lag i Sverige vid detta tillfälle.

Och bakåt är det tryggt. I mål finns Lisa Thunell, som räknas som en av landets största talanger. Och laget har väldigt stabila backar.

I 97:ornas distriktslag finns Lisa, Elin och Sara Grafström. Och alla tre är även med i uttagningen till distriktslaget för damjuniorer 17, inför SM i Helsingborg i april. Sara går innebandygymnasium i Lerum, medan Lisa går samma program i Göteborg. Elin har däremot valt att inte gå innebandygymnasium. Hon är rädd att tappa sugen om det blir för mycket av det goda.

Flickorna spelar i den egna åldersklassen, flera spelar i klubbens seniorlag i division 2 och andra i utvecklingslaget i division 3. Är man på innebandygymnasium blir det en del matcher även i det sammanhanget.

– Det blir mycket tider att hålla reda på med flera olika lag. Jag hör av tjejerna att det är mycket för dom, men dom kör på i alla fall, säger Jonas.

För våren är målet klart.

– SM-guld är vårt närmaste mål. Vi har lite koll på dom andra lagen. Vi spelade väldigt jämnt mot GS86 ett Värmlandslag, som vi slog ut ifjol i USM, Rönnby är ett lag med div 1 spelare från Västerås, och så finns ett lag från Södertäljetrakten, Nykvarn.

FBC kommer att möta Rönnby i semifinalen.

– Dom har vi aldrig mött förut. Men det finns inga dåliga lag bland dom fyra bästa i landet.

En av spelarna är duktiga Annie Dristig, som gjorde entré i seniorlaget redan ifjol. Hon har provat på alla positioner genom åren, inklusive ett kort inhopp som målvakt i en match. Nu spelar hon forward i damlaget, och är mest back i ungdomslaget.

– Vi har jättebra sammanhållning i laget, trivs ihop och hittar på saker tillsammans. Vi gör också grejer ihop med tränarna. I år är det mest SM som samlar oss, men i damlaget har vi till exempel filmkvällar tillsammans, berättar Annie.

Hon går naturvetenskapligt program med innebandy som tillval på Lerums gymnasium. Det betyder två träningar i veckan i skolan, plus tre med klubben, och så tillkommer matchspel.

– Det är lite pussligt att få ihop det med tiden. Man får vara medveten om att det krävs att man prioriterar lite, säger Annie om hur hon hinner med allt hon vill.

Målet på lång sikt är att spela innebandy i de högsta divisionerna. Och så vill hon ha valmöjligheter för studierna som följer efter gymnasiet, även om hon inte bestämt sig för vad hon ska välja då.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det