Lasse Ruberg (till vänster) och Bjarne Emanuelsson (till höger) har hört talas om ett par finnar som ett år följde i deras spår och åkte på tandemskidor. Annars är de ensamma om bedriften i Vasaloppet. Foto: Daniel Elfvelin

9 mil på tandemskidor

längdskidor

Vasaloppet är en rejäl kraftansträngning för alla som deltar. Trots det finns det de som gör det ännu jobbigare. Lasse Ruberg och Bjarne Emanuelsson åker söndagens nio mil på ett par tandemskidor.

Att det finns tandemcyklar känner nog alla till. Men tandemskidor? Har du inte hört talas om det så är det inte så konstigt. Gråbobon Lasse och jobbarkompisen Bjarne, från Bollebygd, har fått specialbeställda sitt par.

– Nu ska du få se någonting anskrämligt. Det är ingen innovation, säger Lasse och plockar ut de 2,5 meter långa skidorna från bakluckan.

Det är bara genom att fälla sätet inne i bilen som han får plats med dem. Den svarta takboxen är alldeles för kort.

Lasse skrattar och pekar ut alla skavanker på de gamla skidorna, tillverkade på Edsbyns skidfabrik som lagt ner sin verksamhet för många år sedan, och som använts i åtskilliga Vasalopp. Det är Lasse och Bjarnes tredje skidpar och på söndag genomför de sitt galna upptåg för 20:e gången.

– Det är 90:e gången Vasaloppet genomförs, det är 40:e gången Lasse åker Vasaloppet och det är 20:e gången vi gör det på tandemskidor. Så det är många jubileum på en gång, säger Bjarne.

Genom åren har de uppmärksammats av både TV, publik och andra åkare.
En av många bloggare som skriver om duon sätter dem övers på listan av märkliga fenomen längs med vägen mellan Sälen och Mora. Före både vikingen, killen i hockeyutrustning och mannen helt klädd i rosa. De har också blivit omnämnda under kategorin särskilda bedrifter i Guinness rekordbok.

– Det är många hejarop längs med vägen och när vi kommer in på upploppet är det ett enormt liv. Det är så att man tror att vi håller på att vinna Vasaloppet, säger Bjarne.

Debuten skedde på 80-talet efter ett vad och redan första gången konstaterade duon att det var dubbelt så jobbigt som att åka själv. Att man sedan upprepat bedriften igen, igen och igen förklarar Lasse med ren idioti.

– Jag vet egentligen inte varför vi gör det här för vi har ju inget att bevisa.

En sak är han dock säker på, och det är att allt är Bjarnes fel.

– Det är han som övertalar mig för att han tycker att det är så tråkigt att åka själv och så faller jag för trycket.
– Och inte nog med att det är dubbelt så jävligt, så har man en där bak som gormar ”kom igen” hela tiden. En som det inte ens går att åka ifrån.

Samtidigt medger Lasse att det är en liten kittlande utmaning. Och har de åkt 19 gånger varför inte 20? Men sedan är det definitivt stopp.

– 21 är ju oslagbart, tycker Bjarne.

– Finns inte på kartan, replikerar Lasse.
Först bestämd, men sedan med ett litet tillägg.
– Vi får väl se hur det blir.