Mordutredning pågår. Polisen har spärrat av området runt huset, utanför avspärrningen har vänner lämnat hälsningar, ljus och blommor till den avlidna kvinnan.

Kvinna avled efter misshandel

Nyheter

Polisen arbetar för fullt med att bringa klarhet i vad som föregick mordet i Gråbo.
Klart är dock att en kvinna avled efter att hennes man misshandlade henne svårt. Och att polisen tidigare samma dag försökte få mannen tvångsomhändertagen – men att läkaren skickade hem honom.

Dödsmisshandeln inträffade förra onsdagen. Mannen slog kvinnan med ett tillhygge så allvarligt att hon avled dagen efter på Sahlgrenska sjukhuset. Hon blev 49 år.
Den gripna mannen, 59 år, är nu på sannolika skäl häktad för mord.

– Han erkänner grov misshandel och vållande till annans död, men säger att han inte har haft uppsåt att döda sin hustru, säger mannens advokat  Jan Elgmark.
Han har dock inte gett något motiv.

Hans Kinnander på länskriminalpolisen i Borås utreder ärendet och Ove Jäverfelt är åklagare. Båda förklarar att polisen larmades till Gråbovillan på onsdagsmorgonen på grund av att makarna bråkade.

Patrullen ville att mannen skulle tvångsomhändertas eftersom han inte verkade må bra. Det ska ha funnits oro för att han skulle skada sig själv eller någon annan.
Vid åttatiden på morgonen fattade man beslutet att han skulle köras till vårdcentralen i Gråbo. Han togs alltså inte till öppenpsykiatrin i Lerum som först gjordes gällande i media.

Chefsläkare Karin Rignér uttalar sig inte i det enskilda fallet men konstaterar generellt:
– Om polisen skulle komma in med en person på det här sättet så tittar läkaren på om de krav som finns för att vårda någon med tvång uppfylls.
Läkaren kan inte ha bedömt att kraven uppfylldes i just det här fallet. För mannen omhändertogs inte utan kördes hem till villan i Alsjön.

Det finns uppgifter om att det enda han fick med sig därifrån var sömntabletter.
– Vi håller på att titta på om det stämmer just nu. Det kan vara en sak med uppgifter från källan och en annan vad som verkligen har hänt, konstaterar Ove Jäverfelt.

Faktum kvarstår dock. Efter att mannen skickades hem dröjde det inte särskilt lång tid innan allt gick överstyr.
Vid 17-tiden på onsdagen fick polisen ett larmsamtal om att kvinnan hade blivit misshandlad i en bostad i Alsjön.

När patrullen kom till villan greps den 59-årige maken misstänkt för dråp- alternativt mordförsök. Han delgavs misstanke under förhör och anhölls av åklagare. 
Kvinnan fördes till Sahlgrenska sjukhuset mycket allvarligt skadad.
Hon avled i sviterna av misshandeln på torsdagen. Och därmed skärptes brottsrubriceringen till mord.

Kunde inte polisen ha tvångsomhändertagit mannen?
– Nej, det finns ingen sådan möjlighet i en sådan här situation. Det är en läkarbedömning, säger Hans Kinnander på länskriminalpolisen i Borås.
Han har gjort en brottsplatsundersökning. Och nu fortsätter utredningen med att polisen hör personer i och omkring familjen samt personal i sjukvården. Huset har varit avspärrat fram till början av veckan men troligen kommer avspärrningen snart att hävas.

Åklagaren vill i nuläget inte avslöja om det finns vittnen till händelsen eller inte. Paret har tre barn, 21, 19 och 15 år. Samtliga bodde hemma.
Finns det en historia av våld i relationen?
– Det har inte framkommit något som tyder på detta, säger Ove Jäverfelt.
– Det finns ingen dokumentation, som till exempel domar eller anmälningar, på något sådant, tillägger Hans Kinnander.

Det är fortfarande oklart när målet kommer att tas upp i Alingsås tingsrätt. Åklagaren kommer med all sannolikhet att begära förlängd åtalstid, om han inte gör det ska stämningsansökan lämnas in senast 21 februari.

59-åringen förekommer inte i några brottsmålsdomar i Alingsås tingsrätt sedan tidigare. Han finns nämnd i två dagboksblad. Det ena gäller ett avskrivet mål som hade skrivits över från Kronofogdemyndigheten 2009.
Den andra är en ansökan om skilsmässa som den nu avlidna kvinnan lämnade in i september 2013. Eftersom paret har barn så är det en betänketid på sex månader, och under denna period tog kvinnan tillbaka sin ansökan om äktenskapsskillnad.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det