För Anton Karlsson väntar en vår med dubbla SM-slutspel, och förhoppningsvis en resa till Nordamerika. Foto: Daniel Elfvelin

Anton satsar allt på ett kort

ishockey

I början av 2013 fick Anton Karlsson lyfta bucklan i ett världsmästerskap, i slutet av året blev han publikfavorit i ett annat. Det här året kan bli minst lika intressant. I sommar väntar NHL-draften, där 17-åringen förväntas tingas tidigt av någon av klubbarna.

Ledigt klädd i joggingbyxor, tröja och keps öppnar Anton Karlsson dörren till familjens hus i Lerum. Det är förmiddag och han har redan hunnit med dagens första pass med spinning och isträning. 07.40 drog det igång. Väl tidigt för Antons smak, men han klagar inte och träningen var helt frivillig. Den skedde nämligen inte med Frölundas U20-lag, utan med ishockeygymnasiet som han hoppat av.

– Men jag brukar träna med dem ändå, det är bra extraträning, säger Anton.

Avhoppet efter det första gymnasieåret var inget lätt beslut att ta och är egentligen inget han rekommenderar andra att göra. Men redan i nian började han hamna på efterkälken i skolan när han kom med i pojklandslaget för försa gången, och var borta mycket på grund av läger och turneringar. Att slopa studenten är ett pris han valt att betala för att helt kunna koncentrera sig på sin idrott.

Anton är medveten om risken att satsa allt på ett kort. En skada kan sätta stopp för alla drömmar, och utvecklingskurvan kan plana ut. Men med 2013 i backspegeln kan han se tillbaka på ett år då han tog stora steg i karriären. Som lagkapten för 17-årslandslaget förde han Sverige till första vinsten någonsin i U17-VM.

– Turneringen gick i Quebec i Kanada och var en av de roligaste jag har spelat. Att få lyfta den stora bucklan inför 6 000 åskåda var en riktigt häftig upplevelse, säger han.

I slutet på året spelade han junior-VM för 20-åringar. Dessvärre skadade han axeln tre matcher in i turneringen, men då hade han redan hunnit imponera med sitt fysiska spel och bli en publikfavorit efter att ha retat gallfebern på de kanadensiska spelarna.

– Jag är ju ganska stor för min ålder, och som yngst i laget blev det min roll att gå in och störa och reta dem för att få dem ur balans. Och det var jävligt roligt för dom blev arga på tre sekunder, säger Anton med ett litet leende.

Men trots att man inte kan kalla honom för något annat än välväxt har han faktiskt rasat sju kilo i vikt sedan i somras. 187 centimeter långe Anton har gått ner från 92 till 85 kilo. Den högst troliga orsaken:

– Jag har varit borta mycket och varit utan mammas mat. Här hemma kan man äta hela tiden och nu ska jag lägga på mig några kilo muskler till, säger han.

Samlingarna med landslaget har varit många. Men den senaste hockeyresan gick till Mora, dit han var utlånad under en månad och fick känna på allsvensk hockey på seniornivå.

– I slutet fick jag dåligt med istid när skadade spelare kom tillbaka och då tyckte jag att det var lika bra att åka hem igen, men det var en rolig och nyttig erfarenhet.

Nu väntar några händelserika månader. Först SM-slutspel med både 18-års- och 20-årslaget i Frölunda och därefter VM för 18-åringar i april. Sedan hoppas han bli utvald till det årliga träningslägret inför sommarens NHL-draft. En resa som brorsan Erik gjorde för ett par år sedan.

Möjligheterna att bli kallad borde vara minst sagt god. Anton placeras högt på flera rankinglistor. Som bäst har rankats som nummer fem.

– Jag har ju sett listan och det är en ära att ligga topp fem, men det försöker jag att tänka bort nu, kommenterar Anton själv den stora fjädern i hatten.

För han har klart för sig vad som krävs för att nå målet att en dag spela i NHL.

– Det gäller att ge 110 procent och inte gå omkring och laja. Att inte ta fem skär fram till pucken när du egentligen borde ta sju skär. Du måste ha en krigar-inställning varje dag.

Fotnot
Historiskt sett är det nio svenskar som har gått topp fem i NHL-draften. Senast Elias Lindholm i fjol. Mats Sundin är den enda som har gått som nummer ett. Daniel Sedin, Victor Hedman och Gabriel Landeskog som nummer två. (Källa: Uffe Bodin, Hockeysverige.se)