Frölundas offensive back John Klingberg, med Lerums BK som moderklubb. Foto

John Klingberg siktar på tredje raka SM-finalen

ishockey

Innan John Klingberg lämnar Göteborg för Dallas siktar han högt i det nyss inledda slutspelet. Och han vet hur det känns att vinna, med både ett guld och silver i SM sedan tidigare. Den här säsongen har den förre Flodabon växt fram till en av Frölundas mest tongivande spelare.

Både silvret och guldet i SM har John Klingberg tagit med Skellefteå, och i år siktar han på tredje raka SM-finalen.
LT besökte den uppmärksammade och hyllade offensive backen, som var femma i poängligan för backar i SHL i vinter, och tvåa i den kategorin när det gäller power play.

Det blir hembesök i den nyrenoverade lägenheten i Vasastán. En kompis från Floda har hjälpt till att riva ner väggen mot köket och sparat så mycket av den att det blir en bardisk, samt har tagit bort putsen så att tegelmuren i innerväggen kommer till sin rätt. Det är luftigt och ljust i det sparsamt möblerade vardagsrummet med sin soffa och sin platt-tv.

Ni fick lite kritik i början av serien för att det gick knackigt, men serien är så lång att det väl knappast är rätt tid att klaga?

– Vi var ett helt nytt lag då. Det var väldiga förändringar som skett sedan förra säsongen, vi hade många nya spelare och nya tränare. Målet var att komma på topp fyra. Nu blev vi tvåa. Men i början var det upp och ner för oss. Det är något man får räkna med.

Johns egna mål inför säsongen var att få mer speltid och fortsätta att utvecklas. Han hade inga resultatmål.

– Jag har kunnat mogna och legat på samma nivå i mitt spel länge nu. Dom mest professionella ligger på samma nivå hela året. Självförtroendet har kommit när jag har fått spela mycket.

Och visst har det gått väldigt bra, han har spelat i Tre Kronor i cuperna på hösten. I klubblaget har han fått mycket tid på isen och får mycket beröm för sitt spel. En bra förutsättning är att klara sig undan skador.

– Jag har klarat mig bra. Det är både tur och skicklighet, tror jag. Det gäller att kunna se om det kommer någon. Jag kan inte påverka vad han gör, men det är viktigt att vara beredd om han vill tackla.

När det gäller fysiken tycker John att det behövs några kilon till.

– Jag är ganska tunn fortfarande och vill öka lite på vikten. Själva muskeluppbyggnaden gör vi på sommaren, men jag hadeotur med att få en höftoperation på sommaren härom året, och missade uppbyggnaden då.

Som idrottsman i en sport med tätt program måste det vara viktigt för honom att kunna slappna av med något mellan matcher och träningar. Men John har tills vidare inget särskilt som han ägnar sig åt.

– Största frågan just nu är att hitta en hobby vid sidan hockeyn. Jag är mest hemma, med kompisar och spelar tv-spel. Men alla hockeyspelare håller på med golf. Det har jag alltid tyckt var tråkigt att kolla på, men man kan ju alltid gå ut och spela lite. Tyvärr är det så regnigt och trist väder just nu.

Inför slutspelet har Frölunda kört lite fysträning som inledning på förberedelserna, men huvudsakligen har man ägnat sig åt att träna viktiga spelmoment som behöver lyftas, box play och power play.

Frölunda har haft ett bra tabelläge länge, har det betytt någon fördel i uppläggningen av träningen?

– Man kan trappa upp träningen inför slutspelet på ett annat sätt, och komma dit i bra form. Leksand och dom andra som spelade play off har redan fått trappa ner för att försöka säkra en slutspelsplats.

Slutspelet är förstås höjdpunkten på säsongen för spelarna.

– Det är skoj att det är igång nu, det är det man längtat efter under seriespelet.

Vad har du för egna förhoppningar i slutspelet?

– Det är mitt tredje slutspel. Jag har varit i två finaler förut, och det ska bli den tredje raka nu. Det blir så skön stämning kring laget i slutspelet med fansen och uppmärksamheten. Det är då man kan börja vinna något.

Något lag du särskilt gärna möter?

– Skellefteå är roligt att möta. Jag har bra vänner där och känner tränarna. Dom var värdiga vinnare i serien, och vi kan bara möta dom i en final. Men jag ska inte tippa hur det slutar. Vi får ta motståndare för motståndare. Det kommer säkert några förluster också.

Du hoppades få chansen i VM när vi pratade landslag i höstas?

– Jag har inget hört om det. Det gäller att göra bra intryck när det gäller något nu. Jag vet att landslagsledningen kollar på slutspelet.

Har du tänkt på hur fortsättningen ska bli efter SM?

– Jag kommer åka över till USA nästa säsong och försöka slå mig in i NHL, säger John, som är utlånad till Frölunda av Dallas Stars.

Du har en bror i proffshockeyn, hur går det för honom?

– Calle spelar i AHL, St John´s, och det går ganska bra. Han fick nyss en bentackling på knäet, men det gick ganska bra och han spelar snart igen. Han gnuggar på och försöker slå sig in i NHL.

Är det en fördel för dig att känna spelare som kan det här med NHL och hur det är att spela där?

– Jag känner många där, som spelat med juniorlandslaget. Jag har fått höra att det är lite annat tänk i Amerika. Tränarna och ledarna jobbar inte lika nära spelarna som dom gör här hemma. Du får ta hand om dig själv rätt mycket. Jag kände att det var rätt val för mig att stanna ett år till i Sverige och få mer erfarenheter innan jag skulle åka över.

Synd att du ska flytta från din fina lägenhet redan?

– Jag behåller lägenheten, den blir bra att ha på somrarna när jag kommer hem. Under vintrarna kommer jag att hyra ut den, och jag kommer ha koll på vilka som bor här. Det går genom Frölunda, så det är lugnt.