Med i kampen. Christoffer Möhl, gymansvarig på Life, ser fram emot Prodis utbildning om doping.

Två avstängda från gym i kommunen

Nyheter

16 gymkunder har testats, ingen med positivt provvärde. Däremot har två personer stängts av som vägrat att testa sig. Det är resultatet så här långt i kommunens antidopingarbete.

Hösten 2012 sjösattes 100% ren hårdträning, antidopingarbetet som är ett samarbete mellan gymmen, Lerums kommun och polisen. Samarbetet innebär bland annat att alla gymmedlemmar måste skriva på ett avtal där de går med på att dopingtesta sig.

Det är efter att två personer vägrat att gå till kommunens beroendeenhet som de har blivit avstängda. Straffet är detsamma som om de hade testats positivt.
– Vi har ingen aning varför de inte testat sig, det måste inte betyda att de använder doping, påpekar Gunilla Henningsson, ansvarig för kommunens brotts- och drogförebyggande arbete.
Att samtliga 16 personer som genomförde testerna klarade sig kommenterar hon så här:

– Detta är ju personer som anläggningarna haft någon form av misstanke mot. Och om de inte testades positivt så kan man ju hoppas att de övriga på gymmen inte heller dopar sig, säger hon.
Nils Ivanson, delägare på det nya gymmet Fitnessportalen i Floda, är dock kritisk mot samarbetet eftersom han själv fått reda på vilka som stängts av. Namn som bara personalen på de medverkande anläggningarna ska känna till.

– Oavsett vad anledningen är till att de inte gjort testerna så får informationen inte spridas vind för våg, säger han.
Fitnessportalen har därför valt att inte gå med i samarbetet.

–  Jag vet inte om informationen om de avstängda personerna kommer från anläggningarna, men om det är så är det högst olyckligt, slår Gunilla Henningsson fast.
– Fitnessportalen påpekade att det inte finns något i avtalet om vad som händer om en anläggning missköter sig och det har de rätt i. Det är personuppgifts-lagen som gäller.
Även Crossfit Lerum har tackat nej till att ingå i satsningen. Delägaren Anna Fernette tycker att initiativet är bra, men förklarar att klubben saknar de administrativa resurser som krävs.

– Vi har inte samma möjligheter som gymmen, men i och med att vi har många som tävlar på en hög nivå skulle vi egentligen vilja vara med, säger hon.

Trots kritiken tycker Gunilla Henningsson att medverkan är en kvalitetssäkring för gymmen och att samarbetet fungerar bra. Något som bland annat bekräftas av Susanne Karlsson, delägare på Portens gym. För att avtalen inte bara ska bli en pappersprodukt anser hon att det är viktigt att agera när misstankar finns. Men hon ser också baksidan av konfrontationer.

– Det är jobbiga samtal för personalen att ta och är egentligen inget vi vill utsätta dem för. Jag tycker att polisen borde ta hela det ansvaret, säger hon.
Gunilla Henningsson påpekar att detta inte är något som anläggningarna är tvingade att göra.
– Det går ju också att be polisen komma och göra en koll, men det krävs mer för att polisen ska kunna agera. Det är lättare för personalen som ser personerna över tid, säger hon.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Snackas!

    Tyvärr är det som som det beskrivs i här artikeln att det iallafall på det gymmet jag är medlem så står vissa i personalen och pratar högt och lågt om person som är avstängd. Har själv hört när det det berättas till kund och visats bilder på personen ifråga på Facebook. Tycker det är väldigt synd att personalen inte kan vara mer professionell än så!

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det