Föräldraverk får Månsstipendium

Nyheter

Föräldranätverket NPF Lerum fick årets Månsstipendium.
– Jag har nog inte reflekterat över att det vi gör faktiskt också förebygger mobbing, säger en av eldsjälarna i nätverket.

Det är nio år sedan den 13-årige Måns Jenninger tog sitt liv efter ha blivit mobbad i skolan under sex år.
Måns pappa Claes Jenninger håller sedan dess hans minne vid liv genom att varje år anordna en minnesstund och stipendieutdeling. Från början hölls evenemanget i Lerum men nu sker det i Göteborg, på Svenska mässan.

I år visades Anna Odells film Återkomsten. Det var också en paneldiskussion mellan publiken Anna Odell, Lars Arrhenius, Friends generalsekreterare, och Fredrik Löfgren, Bris regionchef.

Årets stipendiater är NPF Lerum, nätverket för föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD, autism, Asperger eller Tourettes.
– Det känns lite överväldigande. Det känns stort att vårt nätverk fick äran att ta emot stipendiet. Jag har nog inte reflekterat över att det vi gör faktiskt också förebygger mobbing, säger Linda Thelin från nätverket.

Hon fortsätter:
– Vi jobbar hårt för att beslutsfattare och personal kring våra barn ska förstå våra barns funktionsnedsättningar och ge dem det stöd de behöver. Men ju mer kunskap vi sprider, desto större blir förståelsen för olikheter.
Hon konstaterar att det är en ära att få stipendiet.
– Det betyder att vi syns och att vi gör skillnad. Det är en härlig känsla att kunna påverka.

Nätverket startades efter en artikel där Camilla Holmgren berättade om sin oro för sin son sedan hon hade fått reda på att kommunen skulle lägga ner Parkskolan och Villan, två särskilda undervisningsgrupper för grundskoleelever med skolsvårigheter.

– Att just vi fick stipendiet i år känns fantastiskt. Ingen av oss som varit med från början har någonsin trott att detta nätverk skulle bli så uppskattat och betydelsefullt för så många, men detta är ett bevis på att det vi gör är viktigt. Framför allt när vi vet att så många barn och föräldrar har det otroligt jobbigt och fortfarande får strida för sina rättigheter i skolan och på fritiden. Det känns fantastiskt att ha blivit uppmärksammade på detta sätt, säger hon och fortsätter:

– För mig personligen betyder priset att jag gjorde rätt för drygt två år sedan när jag kontaktade LT. För annars hade nätverket aldrig startat och vi hade aldrig fått detta lilla men prestigefulla stipendium. Jag är stolt och hoppas att stipendiet ger oss möjligheten att vara med och påverka ännu mer.

Hon fortsätter med att säga att det är synd att man fortfarande skall behöva strida för sin rätt till skola på egna villkor och att man fortfarande inte inser att inkludering i vissa fall skapar exkludering.
– Det är också tråkigt att inte kommunen kan ge mer stöd till drabbade familjer.
Det var hon, Ulrika Henkelman och Linda Thelin som startade NPF Lerum. Att behovet är stort är tydligt, nu är det cirka 200 medlemmar. Grundarna har också åkt runt i landet och föreläst.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det