Bordtennistalangen Jennifer Jonsson får ett hederspris av LT-sporten. Foto: Peter Welling

VM avslutar stark säsong

bordtennis

Pingisstjärnan Jennifer Jonsson är en av de landslagsspelare som deltar i VM i Tokyo som börjar i veckan. LT träffade Jennifer när hon och pojkvännen Tobias Bergman hälsade på i Gråbo över en helg. Nu får hon ett hederspris av LT.

I många år har Jennifer varit en av de hetaste kandidaterna till Lerums Tidnings utmärkelse för årets bästa junior. Så även 2013, då hon vann sitt andra JSM bland damjuniorerna, och tog brons bland seniorerna. Men trots framgångarna snuvades hon på utmärkelsen av Frölundas hockeytalang Anton Karlsson.

Eftersom hon med sin flytt från kommunen efter sommaren inte längre kan få LT:s utmärkelser från och med nästa år, beslöt LT-juryn att ge henne ett hederspris. Att det var rätt tänkt visade sig under våren 2014, då Jennifer vann sitt tredje JSM i singel, tog SM-silver i mixed dubbel, samt brons i dubbel och singel i seniorklassen.

Jennifer flyttade från Gråbo till Köping i fjol, när hon började tävla för Spårvägens BTK i stället för Lekstorps IF. Samtidigt började för övrigt Tobias Bergman i Stockholmsklubben och det var tillsammans med honom som Jennifer tog sitt SM-silver.
Efter elitserien har Spårvägen deltagit i slutspelet i lag-SM. Men det blev stopp i semifinalen mot suveräna Eslöv, som vann i två raka matcher 5–0 och 5–1.

Det är en hektisk säsong för Jennifer och hennes landslagskompisar.

– Det är många tävlingar, och vi har inte så ofta lediga helger, säger hon.

Efter besöket i Lerum och intervjun med LT skulle Jennifer inom loppet av drygt en vecka hinna med med en tävling i Luxemburg, ett läger inför VM, en tävling i Norge, slutspel i EU Grand Prix, och en tävling i Croatien, innan resan till Tokyo och VM imorgon, torsdag.

Jennifer ingår i ett landslag som är identiskt med 2012 års kvinnliga VM-lag. Europamästarinnan Li Fen får emellertid inte delta i VM för Sverige. Med i laget är även Matilda Ekholm, Linda Bergström och Daniela Moskovits.

– Det är kul att tävla och resa. Ibland skulle det förstås varit skönare att kunna ta det lugnt. Att resa utomlands är roligt, men man ser mest hotellet, hallen och flygplatsen.

Vilken har varit den roligaste tävlingen under säsongen?

– SM tror jag. Det gick väldigt bra där, med fyra medaljer. Elitserien var också kul, det gick fint för mig i höstas, och på våren gick vi till slutspel, och förlorade i semifinalen mot Eslöv, som är mycket bra. Vi är fyra i laget som är ungefär jämngamla.
– Eslöv har en kinesiska (Zhao Yan) som är bland de 30 bästa i världen. Jag mötte henne i båda matcherna. I den första var jag nära att ta ett set av henne. (10–12 blev det i tredje set i första mötet, i det andra var slutsetet också jämnt, 13–15)

Hur är det att möta en så duktig spelare, du har inte så lång tid på dig att lära dig hur du ska spela mot henne. Ändå blev seten jämnare efterhand i båda era möten?

– Det är svårt i början, man har inte råd att göra några misstag alls, men gör det ändå. Man hinner lära sig lite mer hur man ska spela mot henne under matchens gång, och vågar ta mer chanser när det inte är så mycket att förlora.

Har du någon spelstil som du helst vill möta?

– Jag möter gärna motståndare som gör att jag får ut så mycket som möjligt av mitt eget spel, så jag får attackera och får utrymme för min forehand, som är mitt bästa slag.

Möter du ofta defensiva spelare?

– Det finns många sådana. Det blir ofta långa och tuffa matcher när jag möter dom, bollarna blir långa, och det krävs tålamod och kondition för att orka med dom.

Det finns ju några olika former av tävling inom bordtennisen, har du någon favorit där?

– Lagspel är väldigt roligt. Där ingår singel och dubbel. Att spela i lag är kul, man stöttar varandra på ett annat sätt än vanligt, det ger en annan känsla än individuellt tävlande. Men vanliga tävlingar är också väldigt roliga.

Under de många åren i Lekstorps IF hade Jennifer och kompisen Emma Sjögren flera fina framgångar tillsammans.

Om du ser tillbaka på dina år i Lekstorps IF, vilken framgång minns du bäst?

– Det är rätt många att välja bland. Men jag minns nog lagframgångarna bäst. Första SM-guldet tillsammans med Emma, vi var elva år den gången. Och när vi vann kvalet och gick upp i elitserien, med bara egna spelare, det var speciellt. Emma och jag har alltid tränat ihop, och gemenskapen var fin i föreningen. Lekstorp är en väldigt trevlig klubb.

Nu när det närmar sig VM, vilka förhoppningar har ni i det svenska laget?

– I det förra lag-VM:et spelade i vi i högsta divisionen, och åkte ner i den näst högsta. Som bäst kan vi bli 25:a den här gången. Jag vet inte vilket resultatmål vi kommer att ha, men jag hoppas vi kommer att vinna fler matcher än senast. Vi borde ha större chanser nu när vi finns i den andra gruppen.

Nu bryter Jennifer åter upp, och lämnar Köping bakom sig. Hon flyttar ihop med pojkvännen i Stockholm, där han redan har en bostad.

– Den största fördelen med det är förstås att flytta ihop med Tobias. Och sedan får jag bra träning med Spårvägen, och behöver göra färre resor. Hittills har jag tränat i Stockholm ibland, men har mest varit i Köping. Fast dit kommer jag återvända rätt ofta, det är landslagsläger där en gång i månaden.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Bra

    Kommer ihåg Jennifer när du och Karin? kämpade för 6-7 år sedan. Då hade jag fullt upp med min brorson Pierre mot Elias och övriga i Lekstorp med omnejd. Kul att se att du gick så långt! Har du kontakt med Hampus och Alexander Franzén ?

Kommentering är stängd.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det