Oppositionsrådet Dennis Jeryd (S) diskuterar med företagarna Lennart Lauenstein och Mikael Jedenberg om hur kontakten mellan politiker och företagare ska kunna förbättras.

EU-länder besöker skolor i Lerum

Nyheter

Lärare, rektorer och forskare från 13 olika EU-länder besöker skolor i Lerum den här veckan för att prata om IT i undervisningen. På Torpskolan använder de läsplattor.

Lerum har studiebesök på några skolor den här veckan. 15 lärare, rektorer och forskare från 13 EU-länder är här för att se hur skolorna jobbar med IT i undervisningen. De ger också själva sin bild av hur deras länder arbetar med digitala medel.

– Vi får in-puts från olika länder inom IT och lärande. Vi jämför mycket och så gör de en rapport efteråt. Då kan vi se hur vi kan utveckla vår verksamhet. Vi vill bli bättre på det vi gör. Vi vill både visa upp det vi har och vara ödmjuka för vi har mycket kvar att lära, säger Eva Welander som är IKT-samordnare i kommunen.

IKT står för informations- och kommunikationsteknik. På Torpskolan använder både lärare och elever läsplattor i undervisningen. Lågstadieläraren Konni Hartmann från Tyskland är imponerad av det.
– Det är fascinerande hur de använder dem. På min skola finns de 110 elever och vi har 17 datorer som de kan använda. Vi försöker organisera utbildning för lärare hur de ska använda tekniken i undervisningen, men medelåldern hos lärarna är 55 år så de har inte så stor kunskap om det.
På Torpskolan stängs inte internet av på lektionerna. Rektorn Lea Koskinen från Finland tycker inte att det distraherar eleverna.

– Att spela spel kan också hjälpa dem. Jag tycker inte att det är distraherande. Det kan hjälpa dem att bestämma sig vad de vill bli senare i livet.
Måste motivera eleverna
Konni Hartmann använder spel på sin lågstadieskola som ett sätt att lära ut. Men hon tycker att det är skillnad mot högstadiet. För att hålla eleverna fokuserade tror hon att det gäller för lärarna att motivera dem.

– Det är alltid en fråga om hur du motiverar din klass. Du kan inte alltid vara säker på vad de gör.
Silvia Demartini, som är forskare och högstadielärare i Schweiz, tycker att det är viktigt för barn och ungdomar att lära sig att navigera på internet.
– Vi har internet överallt. Om barn inte lär sig hur de ska använda det och välja vad de ska ta del av är de inte förberedda inför vad som kommer senare i livet. Man ska inte vänta till på universitet med att använda tekniken.
Eva Welander säger att det handlar om ledarskap i klassrummet. Om någon elev inte klarar av distraktionen får de ta en diskussion. Hon tycker det är viktigt att barnen ska vara en del av omvärlden.

– Vi kan inte välja bort tekniken och sedan utanför skolan så finns tekniken. Skolan måste spegla verkligheten.
Klass 7A2 på Torpskolan har biologilektion när besökarna från EU-länderna är där. Alexander Nicoletti svarar på frågor på sin läsplatta.
– Det är roligt och lättare att använda den i stället för papper och penna. Det går snabbare, men det är många som missbrukar den och spelar spel.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det