På söndagens kick-off hoppas Knattityd Action Park Sport Klubb att få nya medlemmar. Tränaren Jesper Olsson, Soul Nauclér och Milo Persson är redan frälsta utövare.

Klubb för trendig hobby

Reportage

Det var efter ett önskemål från kommunen som Knattityd Action Park Sport Klubb startades förra året.
I samband med en kick-off började ett 50-tal medlemmar och på söndag är dags att återupprepa arrangemanget.

Klämdag och lediga från skolan är det många barn och ungdomar som tillbringar den soliga fredagen i actionparken i Stenkullen. Ett fåtal åker skateboard, några bmx, men flertalet är utrustade med små sparkcyklar. De har länge utnyttjats för att snabbt ta sig fram i stora byggnader, som industrilokaler och sjukhus. På senare år har de även blivit allt populärare att använda till mer än bara transportmedel.
– Det är en jättetrend med sparkcyklar och är hur stort som helst hos barn och unga, säger Fredrik Nauclér, ordförande i Knattityd Action Park Sport Klubb.

Han tog initiativet till föreningen förra våren när kommunen efterlyste någon som kunde bedriva organiserad verksamhet i actionparken. 100-talet personer med sparkcyklar besökte en kick-off och ungefär hälften av dem gick med i föreningen. På söndag anordnas en ny kick-off och klubben hoppas på nya medlemmar.
– En diskjockey kommer att spela musik, vi har lottförsäljning och vid två tillfällen kommer våra tränare ha tre minuter långa uppvisningar där de visar vad de går för, berättar Fredrik.

Efter helgen startar årets säsong. Ordföranden tror att de organiserade träningarna hjälper till att hålla intresset uppe.
– Det är lättare att utvecklas och det ger en morot att fortsätta, säger han.
Fredrik är idrottslärare och coachar en kvartett unga tränare i ledarskap. Själva instruerandet lämnar han med varm hand över till dem. Den yngste av tränarna är 14-åriga Jesper Olsson, som började med skateboard men bytte till sparkcykel för några år sedan.

– Det är kreativt och det finns så mycket att lära sig. Detta är mycket roligare, tycker han och ger några goda råd till nybörjarna.
– Det är viktigt att lära sig hur man ska stå och hur man gör får att få upp farten i åkningen. Hitta balansen, allt blir lättare efter det.

Utövarna i klubben är mellan 5 och 13 år och delas upp i tre grupper med olika svårighetsgrad på träningspassen. I nybörjargruppen lär sig barnen grunderna, hur sparkcykeln är uppbyggd och viktiga oskrivna regler i den så kallade poolen för att undvika krockar och olyckor.
– I den här parken är de väldigt snälla mot varandra. Det är skillnad om man jämför med parken vid Bergakungen, där är det djungelns lag, säger Peter Persson, en av många föräldrar som står bredvid och tittar.

Hans son Milo, Jesper och Fredriks son Soul visar upp några konster som ungdomarna i den avancerade gruppen får testa på. De gör sig redo genom att skjuta ut främre delen av sparkcykeln över poolens kant, innan de störtar ner för att sedan hoppa högt ovanför kanten på den motsatta sidan.

– Det här är en bra sport, man kan göra många coola trix och stunts, säger Milo.
Flåsande stannar Soul till och dricker några klunkar vatten ur en flaska. Men han förnekar att det skulle vara jobbigt.
– Det är bara att åka, säger han, och sparar inte på superlativen när han betygsätter Stenkullens actionpark.
– Det är bra hopp och inga gupp i marken. Det här är världens bästa park.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det