Självklart val. Juryn tyckte att det var ett självklart val att utse Lina Baldenäs till Årets sjövikare.

Lina hann bli Årets sjövikare

Sjövik

Ett stort, varmt hjärta kombinerat med en sylvass debattörtunga karaktäriserade Lina Baldenäs.
Till sist tvingades hon ge upp sin envisa kamp mot cancern. Innan dess hann hon få pris som Årets sjövikare.

”I find your lack of faith disturbing”. Darth Vaders citat från Star Wars stod skrivet på ett kort som Lina fick tillsammans med en bukett blommor av en vän för flera år sedan. Orden hjälpte henne många gånger i sin kamp. En kamp som inte bara gällde den mot sin egen kropp, utan även kampen hon förde för mer pengar till forskning och sjukvården.

2011 skrev LT för första gången om Lina Baldenäs, och redan då hade hon lyckats påverka genom att få Västerviks vårdcentral att utbilda läkarna för att kunna känna igen hennes cancerform, malignt melanom. Detta sedan en läkare där felaktigt gett Lina ett lugnande besked efter en undersökning.

Från början var påfrestningarna främst psykiska. Med tiden tärde sjukdomen dock allt hårdare även på hennes kropp, trots det gav hon aldrig upp sitt engagemang. Både lokalt för ungdomar i Sjövik, men också bland annat som talesperson för Melanomföreningen och hon gjorde sig rikskänd som sylvass debattör i tv och tidningar.

När LT träffade 33-åringen för sista gången i februari i år ursäktade hon sig för att hon inte orkade ta sig upp från köksbänken och öppna dörren. Smärtan hindrade henne dock inte från att tillsammans med vännen Alexandra Lundberg sitta och tillverka armband till föreningen Himlen är överskattad, som hon startade innan jul för att hjälpa andra drabbade.

Det var omöjligt att inte imponeras av hennes mentala styrka, kamp för rättvisa, humoristiska sätt och förmåga att hitta livsglädje. Även om hon själv hade pragmatisk syn på det hela: ”Vad är alternativet…”.

Lina var överväldigad av alla bidrag som kom in till föreningen, inte minst stödet från Sjöviksborna och deras sätt att behandla henne som en av de sina. Trots att hon var inflyttad från Västervik. Ett bevis på detta är den uppskattning som Lina fick kort före sin död. Föreningen Sjövik utsåg henne till Årets sjövikare 2014.
– Hon blev väldigt glad och stolt över priset, säger Alexandra Lundberg.

Föreningens ordförande Ove Einebrant berättar att man meddelade henne om utmärkelsen när hon fortfarande bodde kvar hemma. Blommor och diplom fick dock lämnas över till maken Petter då Lina lämnat hemmet för den palliativa vårdavdelningen i Alingsås.

”För att genom att bo i Sjövik satt vår bygd på kartan och gjort oss stolta över att vara sjövikare”, står det bland annat i motiveringen.
– Det kändes som ett ganska självklart val. Det är flera personer från bygden, inte bara från styrelsen, som har hört av sig och föreslagit henne som kandidat, säger Ove Einebrant.

I februariintervjun berättade Lina att hon för länge sedan förlikat sig med att hon skulle dö i förtid. De mörka tankarna gällde istället oron för maken och sorgen över den spruckna livsplanen tillsammans med honom och sina tre barn. Samtidigt var hon övertygad om att de kommer att få stöd från familjens vänner, som hon uppskattade högt för att de inte behandlade henne som glas. ”Än har jag för fan inte dött, jag är snarare gjord av diamant”, sa hon.
Cancern besegrade henne till slut, men knappast någon lär minnas henne som något annat än en välslipad och gnistrande diamant.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det