Rensar botten. Stora stenar tas bort för att kunna montera upp ett galler.

Nytt galler avslutar Hedeforsprojektet

Stenkullen

De första laxarna har hittat förbi kraftstationen med hjälp av den nya, konstgjorda bäcken.
Nu påbörjas den avslutande delen av det stora projektet i Hedefors. Ett finmaskigt galler ska se till att laxen inte slås ihjäl i turbinerna.

Det är ett omfattande arbete som startats och som inte beräknas vara färdigt förrän i mitten av oktober. Ett galler ska hindra både ål och laxar att ta fel väg tillbaka till havet och riskera att slås ihjäl i turbinerna, istället för att simma igenom det utlopp som byggts till dem.

– Många laxar överlever turbinerna, men vi vet att 25 till 30 procent slås ihjäl där, säger Stefan Larsson, vice ordförande i Aspen/Säveåns fiskevårdsområdesförening.
Redan idag sitter två galler framför turbinerna, men gallermaskorna är för stora och därför ska det bytas ut till ett stort så kallat fingaller.

När LT var på plats stod en grävmaskin mitt i ån på en flytkonstruktion och lyfte bort stora stenar från botten, som måste jämnas till för att kunna montera gallret.
Arbetet beräknas kosta 15 miljoner kronor, att jämföra med bäcken som kostade tolv miljoner kronor.

Att jobbet inte görs förgäves visar laxräknaren, som är kopplad till två censorer i den lucka som fiskarna passerar när de tagit sig upp genom bäcken.
– Några laxar och en hel del ål har redan simmat igenom och det är väldigt glädjande. Även om man gör noggranna förstudier så finns det ingen garanti för att det verkligen fungerar. Konstgjorda bäckar av det här slaget är en ganska ny teknik och det har funnits ställen där man satsat flera miljoner på laxtrappor som inte fungerat, säger Stefan Larsson.

När arbetet i Hedefors är klart riktas insatserna högre upp i ån. Det är i dagsläget oklart i vilken uträckning Hillefors grynkvarn utgör ett hinder.
– Länsstyrelsen ska göra en förstudie och se om fiskarna kommer förbi på ett säkert sätt eller inte. Det kan bli mer problematiskt där eftersom kvarnen är kulurminnesskyddad, säger Stefan Larsson.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det