Förskolemissen kostar miljoner

Nyheter
Sedan det upptäcktes att kommunen hade glömt att söka bygglov för Frödings förskola har inte många rätt begåtts. Ärendet avslutades när byggnaden slumpades bort för en bråkdel av värdet.
De rödgröna försökte förhindra försäljningen, som har kostat kommuninvånarna många miljoner kronor och en väl fungerande förskola. Nu erkänner Henrik Ripa (M) att oppositionen hade rätt.
– Det är väldigt allvarligt. Ett antal misstag har begåtts, så säger kommunalrådet Henrik Ripas om ärendet Frödings förskola.
De många märkliga turerna inleddes 2012. Då upptäckte kommunen att det inte fanns något bygglov för förskolan, det tillfälliga bygglovet hade gått ut två år tidigare.
Fastighetsenheten sökte ett nytt tillfälligt bygglov, och vid samma tillfälle ansökte man också om ändring av områdets detaljplan, detta för att kunna få ett permanent bygglov.
Innan en detaljplan kan ändras ska diverse instanser yttra sig, som till exempel Statens geologiska institut, SGI. I deras utlåtande stod det att inget bygglov skulle beviljas så länge inga stabilitetsförbättrande åtgärder är gjorda.
Oklar information
Förvaltningen förseslog kommunen att inte genomföra stabilitetsåtgärder eftersom kostnaden skulle bli för hög. Och allianspolitikerna beslutade hösten 2012 enligt tjänstemannaförslaget. De rödgröna tyckte att informationen var väldigt oklar, och föreslog därför att en utomstående expert skulle titta på kostaden för att göra stabilitetsåtgärder så att man kunde behålla förskolan. Det var dock ingen att de borgerliga politikerna som tyckte som oppositionen, därför blev det ingen ny utredning.
Det fanns ett förslag på att byggnaden skulle fortsätta att användas som förskola, men flyttas till Ekollonvägen. Men majoriteten beslutade om försäljning. Även i detta läge opponerade sig de rödgröna. Socialdemokrater och Miljöpartiet (Vänsterpartiet närvarade inte på detta möte) fick det inskrivet i protokollet att partierna ställer sig frågande till varför byggnaden inte flyttades istället.
Ett räknefel
Kommunen har erkänt att det var ett räknefel som gjorde att kommunen inte flyttade huset utan sålde det för 50 000 kronor till ett privat företag. Istället hyrde man en paviljong som den nya förskolan på Ekollonvägen huserar i idag.
– Till en kostnad på fem miljoner kronor under tio år, hyreskostnaden är en halv miljon kronor om året. Hade Frödings förskola flyttats dit istället hade vi sparat den kostnaden, säger oppositionsrådet Dennis Jeryd (S).
Han och de rödgröna kollegorna Rutger Fridholm (MP) och Ulf Andersson (V) tycker dock allra helst att man skulle ha gjort stabilitetsåtgärder och låtit huset stå kvar.
– Det var en bra förskola på ett mycket bra läge, konstaterar Rutger Fridholm.
Ingen lyssnade
De är upprörda över att ingen av de borgerliga politikerna lyssnade på dem i ett tidigare skede.
– Det är inte svårt att hitta fem fel i granskningen av det här ärendet, majoriteten har misskött detta, slår Ulf Andersson fast.
Högst ansvarig är kommunalrådet Henrik Ripa, även om inte han var med under den aktuella perioden utan satt i riksdagen.
Vad är din kommentar idag?
– Det hade varit bättre om vi hade begärt att ärendet skulle utredas mer och sedan utförde stabilitetsåtgärder.
Det var ju exakt det oppositionen föreslog. Hade de rätt?
– I efterhand kan man säga att de hade rätt, jag var inte med på förhandlingarna och kan inte säga hur diskussionerna gick då, säger Henrik Ripa och fortsätter:
– Vi i alliansen får ta på oss ansvaret, vi skulle ha hanterat frågan på ett annat sätt. Vi tar det här på största allvar. Nu gäller det att vi lär oss av misstaget och försöker förhindra att något liknande sker igen.
Han förklarar att ett sätt att klara av detta är en omorganisering av fastighetsenheten till en bolagsenhet.
Ärendet kommer upp på dagordningen nu eftersom EY revisionsbyrå har gjort en granskning som nyligen blev klar. I rapporten står det att det har funnits brister i beslutsprocessen för försäljningen av Frödings förskola. ”Lerums kommun saknar också riktlinjer för försäljning av tillgångar och kommunstyrelsen bedöms inte ha säkerställt en tillräcklig styrning och kontroll i detta avseende”. Revisionsbyrån konstaterar vidare att det vid försäljningen inte kan ha stått helt klart om förskolan var att betrakta som fast eller lös egendom. och att det inte finns kommungemensamma riktlinjer för försäljning av kommunens tillgångar. ”Enligt vår mening innebär detta en stor risk för felaktiga bedömningar och beslut i denna typ av ärende”.
8 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Håller med om allt Robert Blomberg skriver men vill tillägga en sak som de flesta förbiser/ inte sett:
  Kommunalråden är inte de som i verkligheten styr kommunen.

  Det är kommundirektörerna som styr och ställer. Både det som är bra och det som är dåligt. Kommunalråden är deras politiska nickedockor
  som också vidarebefordrar kommundirektörernas/tjänstemännens
  ” förslag” ut i nickedockesystemet kommunstyrelsen.

  I realiteten är Lerum inte en demokratiskt styrd kommun. Våra folkvalda har ytterst lite att säga till i hur kommunen styrs och vad som görs. Det är tjänstemännen/ kommundirektörerna som har satt sig på makten och kassakistan med folkets pengar i.
  När den inte räcker så lånas det friskt. 300.000:- till 400.000:- per dag. Varje dag, även söndagar.
  Och pengar räcker aldrig om det är hål i fickorna. Frödingsförskolans hantering och Avloppstunneln bra exempel på hur andras/ folkets pengar slösats bort. Det finns många fler.

  Kommundirektörerna och kommunalråden är Lerums kommuns verkliga makthavare som styr kommunen helt enligt oligarkiska principer. Resten av det politiska systemet mest kosmetika. Många människor men med litet inflytande där de flesta är nöjda med att sitta med vid maktens bord även om det bara är på en liten pall.
  Den som bråkar eller ifrågasätter mobbas hårdhänt och bort från bordet.

  Detta är en fråga som behöver uppmärksammas och diskuteras.
  Är det så här vi vill att Lerums kommun skall styras?
  Av några oligarker istället för av folkets valda ombud?

  Orwar H

  • Det du påstår är allvarligt Orwar H. Varför tar ingen upp detta påstående i LT och låter de ansvariga redogöra för sin syn på kritiken som framförs? Att det finns mycket mer att önska vad gäller kompetensen inom vissa förvaltningar, vet nog de flesta om som bor i Lerum. Är det då dessa tjänstemän som lägger grund för beslut i KS, så blir man helt mörkrädd.

 2. Affären började långt innan förskolan såldes för en spottstyver. Ärendet har diskuterats vid ett stort antal kommunstyrelsesammanträden och vi Socialdemokrater har flera gånger, och vid två protokollförda tillfällen, haft synpunkter på affären.

  Oktober 2012 ville vi, tillsammans med MP och V, att en extern konsult skulle utreda om förskolan kunde ligga kvar men inget borgerligt parti ställde upp på detta. I mars 2013 ifrågasatte vi kalkylen men fick inte heller då något stöd från något borgerligt parti. Hade de gått på vår linje då så hade förskolan flyttats och någon försäljning aldrig varit aktuell och vi kommunen hade sparat mycket pengar. Visst har misstag gjorts men det finns ett politiskt ansvar hos den styrande majoriteten och då inkluderar det alla borgerliga partier.

 3. Vi ser alla vad felet är, det är maktkoncentrationen. Det är två stycken som vet allting, kommunalrådet och oppositionsrådet. Sedan kommer de andra partierna till kommunstyrelsen och inte vet så mycket förutom dagordningen medan kommunalrådet och oppositionsrådet vet allt eftersom de får vistas i kommunhuset. En vanlig fritidspolitiker får sina mail först skickade till kommunalrådet inom vissa frågor för att kommunalrådet måste bevilja att frågan får ställas.
  Detta vansinne vill Centerpartiet ändra på efter valet 2014, som politiker måste man få förtroende, men när man inte ens har möjligheten att få ställa ett par frågor till en tjänsteman kan man inte ge någon tillit tillbaka till medborgaren.

  Sedan att S, V och MP skyller på alliansen, det är oerhört ruttet. Dem vet mycket väl att ärendet återkom till kommunstyrelsen när ärendet var klart och fastigheten såld påskrivet av kommunalrådet. KS fick inte veta vilket pris den skulle säljas för och ärendet borde kommit upp i kommunfullmäktige eftersom det EGENTLIGEN inte var en lös egendom. Men är det valtider så gäller det att fara med så mycket osanning som möjligt innan sanningen till slut kommer fram…

 4. Kan bara hålla med Orwar. Slarv och missar från Samhällsbyggnad är en regel utan undantag. Det blir lite parodi när deras missar drabbar egna ekonomi och helt förfärligt dålig hantering av skattemedel är det också.

 5. ”Dyrköpt miss av alliansen ” är rubriken i pappers LT baserad på Henrik Ripas pudel i tidningen.
  Synnerligen vilseledande eftersom det är tjänstemännen på sektor Samhällsbyggnad som handlagt affären. Från A till Ä. Ö-et stod
  Anna-Lena Holberg för ( Det avpolletterade M- kommunalrådet)
  Det var hon som ihop med Sektor Samhällsbyggnadschefen Per Sahlin skrev på
  avtalet om försäljning av förskolan för 50.000:- till en företagare med ramavtal med kommunen.
  Det var de två som inte kan skilja på fast och lös egendom och det är sektor Samhällsbyggnad som lämnat gravt missvisande uppgifter
  beträffande kostnaderna för ganska blygsamma geotekniska stabiliseringsåtgärderna som behövdes för att Frödingsförskolan tryggt kunnat stå kvar på plats 50 år till.

  Att försöka smeta ner samarbetspartierna Fp, C och Kd med detta paradexempel på usel hantering är vare sig snyggt eller korrekt.

  Orwar H

 6. Vilken överraskning… not. Vårt förtroende för politiker som bestämmer och för tjänstemännen i Sektor BYGG var redan lågt. Nu gräver de sig vidare neråt. I dyn. Vad finns det mer för skit som inte flutit upp än… eller ska vi säga…ännu inte flutit fram i avloppet till slutstationen.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det