Ense om vad men inte om hur. Panelen bestod av Inga Lill Schwartz (C), Magnus Pettersson (V), Henrik Ripa (M), Dennis Jeryd (S), Annelie Lundström (KD), Aron Emilsson (SD), Rutger Fridholm (MP) och Lill Jansson (FP). Foto: Carina Svensson
Ense om vad men inte om hur. Panelen bestod av Inga Lill Schwartz (C), Magnus Pettersson (V), Henrik Ripa (M), Dennis Jeryd (S), Annelie Lundström (KD), Aron Emilsson (SD), Rutger Fridholm (MP) och Lill Jansson (FP). Foto: Carina Svensson

Få deltagare trots viktig valfråga

Lerum

Politikerna är ense om att skolan måste bli bättre, barngrupperna mindre och antalet lärare fler.
Det finns dock olika recept för hur detta ska uppnås. Några skiljelinjer är om skolan ska vara kommunal eller statlig och om skattehöjning behövs.

En av de riktigt stora valfrågorna är skolan. Och i veckan arrangerade föräldraföreningen FILK skoldebatt. Det var långt ifrån fullsatt i Dergårdens aula men en hel del åskådare var på plats för att höra vad politikerna hade att säga.

– Det märks att det här är en välbärgad kommun på antalet som är här, det är alltid fler som kommer på sådana här debatter i den här typen av kommuner, säger moderatorn Per Kornhall, skolexpert, lärare, skolstrateg och författare.

Stora ambitioner

Alla är överens om att kommunens skola i mångt och mycket är bra. Men den kan bli bättre, till exempel är det lägre lärartäthet här än i motsvarande kommuner, barnen i de lägre åldrarna har låga resultat i de nationella proven och det var 26 elever som gick ut skolan utan godkända betyg.

– Vår ambition är att Lerum ska bli ledande skolkommun 2016, och ett framgångskoncept är duktiga lärare, sa Henrik Ripa (M), som också vill minska den administrativa bördan och satsa på fler speciallärare.

Han fortsatte:

– Och så lovar vi eleverna läxor, men även läxhjälp.

Dennis Jeryd (S) sa:

– Vi har skrivit ett framtidskontrakt, som vi lovar genomföra, där de första två punkterna handlar om skolan. Vi vill att elevantalet minskar med fem barn i stora klasser, och att minst 50 nya lärare och pedagoger ska anställas före 2018. Vi vill också ha mindre förskolegrupper och fler förskolor.

Högst 15 barn

Lill Jansson (FP) lyfte fram sitt parti som ett skolparti, och förklarade att kunskap är viktigt.

– Det är genom kunskap man kan skapa det liv man vill leva.

Inga Lill Schwarz (C) vill se ett utvecklat samarbete med näringslivet och fortsatte:

– Sedan är högst 15 barn i förskolegrupperna och giftfria miljöer också jätteviktiga frågor för oss.

Annelie Lundström (KD) konstaterade att det är många barn som mår dåligt, och att det också är en trend som måste brytas.

– Barn måste få synas, och det handlar om barngruppernas storlek men även om skickliga lärare.

Applåder till Fridholm

Det var de rödgröna som fick klart flest applåder.

– I val efter val säger de borgerliga partierna att det måste bli mindre klasser, men det blir ju aldrig så. Jag tror att de säger fel, det de egentligen menar är att det ska bli färre klasser, sa Rutger Fridholm (MP) och fick både applåder och skratt.

Magnus Pettersson (V) tog upp hur de nya förstelärarna ska arbeta.

– Ska förstelärarna göra både sina nya och gamla uppgifter, eller är det så att kollegorna ska göra sina egna men även några av förstelärarnas gamla uppgifter? Hur går det här egentligen ihop? När jag ställer dessa frågor får jag inga riktiga svar, och även han fick applåder.

Aron Emilsson (SD) talade om en översyn av hur det egentligen fungerar med entreprenöriellt lärande och att partiet vill få bukt med hälsovådliga lokaler.

Per Kornhall konstaterar att samtliga partier vill ha mindre barngrupper och högre lärartäthet och frågar vilka som kan tänka sig att höja skatten för att uppnå detta. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänstern och Centern säger ja, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är tveksamma och Moderaterna och Folkpartiet säger nej till högre skatt.

När det gäller om skolan ska fortsätta att vara kommunal eller förstatligas, vill Folkpartiet, Vänstern och Sverigedemokraterna att skolan blir statlig.

Samtliga politiker ser gärna ett samarbete med föräldrar och personal, till exempel i ett skolforum.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher