Eniga om mycket. Debattledare Christina Lundin, Henrik Ripa (M), Lill Jansson (FP), Eva Andersson (C), Lars Borke (KD), Dennis Jeryd (S), Anette Holgersson (V), Mona Eriksson (MP) och Ralf Dahlgren (SD). Foto: Carina Svensson
Eniga om mycket. Debattledare Christina Lundin, Henrik Ripa (M), Lill Jansson (FP), Eva Andersson (C), Lars Borke (KD), Dennis Jeryd (S), Anette Holgersson (V), Mona Eriksson (MP) och Ralf Dahlgren (SD). Foto: Carina Svensson

Politikerna lovar stort

Sjövik

I helgen drog valrörelsen igång på allvar med en debatt i Sjövik.
Politikerna var eniga om att Sjöviks skola ska få vara kvar, att kollektivtrafiken till kommundelen måste bli bättre och att det behöver byggas fler bostäder här.

Bohlins torg surrade av liv i lördags förmiddags. En stor andel av besökarna var politiker men det var även många sjöviksbor som lyssnade på vad politikerna hade att säga om deras ort.

Politikerna var ense om mycket, som till exempel att skolfrågan är en av de viktigaste.

– Nyckeln är att alla barn lär sig läsa, skriva och räkna väldigt tidigt. Vi har som målsättning att det ska man kunna när man går ut årskurs två. Där är vi inte riktigt framme ännu, och därför har vi avsatt pengar i vår budget nästa år för att kunna anställa fler speciallärare, förklarade Folkpartiets Lill Jansson.

Anette Holgersson sa att Vänsterpartiet vill ha välfärd utan vinstintresse och fortsatte:

– Vi vill ha mindre barngrupper i förskolan, fler lärare i skolan och läxhjälp ska finnas i skolan.

En juklappslista

Även om det inte var en het debatt rakt igenom så hettade det till under vissa stunder. Moderaternas Henrik Ripa konstaterade bland annat att Socialdemokraterna hade en julklappslista. Partiet uppmanade nämligen alla att komma till deras tält och skriva ner vad de helst önskar sig, det som flest önskar sig ska förverkligas om partiet kommer till makten.

– Och de har lovat att finansiera det, det får man ge dem heder för. De har ju lovat att höja skatten trots att det inte behövs för att finansiera sina önskelistor. Vi i alliansen tror inte på höjd skatt, för då kommer man att tvingas höja skatten igen och igen, sa Henrik Ripa.

Tomma löften

Socialdemokraternas Dennis Jeryd kontrade:

– Så här brukar det låta från den borgerliga sidan. Och visst, vi har önskelistor, men det har de också. De lovade inför valet 2006 att minska barngrupperna i förskolan och elevantalet i klasserna. Och de lovade samma sak inför valet 2010. Idag kan vi se att vi har större grupper än någonsin i förskolan, nästan 19 barn i genomsnitt.

– Varför blir det så här? Jo, det är för att man lovar saker men sätter inget bakom. Att minska barngrupperna i förskolan innebär att man måste ha fler förskolor och fler personal och det kostar pengar, och när man i val efter val och budget efter budget inte avsätter en enda extra krona för att minska grupperna eller att minska klasserna då händer det inget. Vi avsätter pengar, både för att minska barngrupperna i förskolan och klasserna i skolan.

Oro för skola

Det finns en oro bland Sjöviksborna för vad som kommer att hända Östad skola.

– Har vi råd att ha kvar skolan? undrade debattledare Christina Lundin, kommunreporter och mångårig redaktionschef på Lerums Tidning.

– Det vill jag bestämt svara ja på. Vi har råd att ha kvar vår byskola, det är jätteviktigt för en bygd att ha skolan kvar likaväl som handeln, svarade Centerpartiets Eva Andersson.

Inflyttning krävs

De övriga politikerna instämde. Det krävs dock inflyttning för att säkra elevantalet, därför behövs det byggas fler bostäder.

Ett äldreboende i Sjövik togs också upp, och Miljöpartiets Mona Eriksson konstaterade:

– Det är väldigt viktigt att man får stanna kvar i sin hembygd när man blir äldre.

Lill Jansson (FP) sa:

– Vi vill se fler äldreboenden, och gärna ett i Sjövik och ska man kunna klara det så måste vi ha ordning på den kommunala ekonomin.

Enligt kommunalrådet Henrik Ripa är kommunens ekonomi god:

– Resultatprognosen för 2014 pekar på ett överskott på 50 miljoner kronor och sannolikt kommer detta att förbättras ytterligare under hösten.

Kollektivtrafiken berörde

Kollektivtrafikfrågan berörde samtliga, det har blivit kraftiga försämringar i trafiken till och från Sjövik.

Kristdemokraternas Lars Borke hade vistats en del i Sjövik innan valdebatten.

– Då stiftade jag bekantskap med en visionär kvinna, nämligen pizzabagerskan Hava med rötter i turkiet. jag ser gärna att hennes önskemål kunde förverkligas, hon tror att en bangolfanläggnings skulle göra sig bra på den vildvuxna tomten granne med företagshuset, sa han.

Ralf Dahlgren, Sverige-demokraterna,krävde upprustning av Mjörnbotorget, och tog även upp vindkraftsparkerna.

– Vi säger ja till naturmiljön och nej till vindkraftsetableringen vid Mjörn och Lövsjöområdet.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher